DONDERDAG 29 MEI 1997; 20.30 uur 
CHACUN CHERCHE SON CHAT
REGIE EN SCENARIO: CÉDRIC KLAPISCH. 
CAMERA: BENOIT DELHOMME (Cyclo) 
MET: GARANCE CLAVEL, ZINEDINE SOUALEM 
FRANKRIJK, 1996, KLEUR, 95 MINUTEN. 

De Franse film is bezig aan een come-back. Jonge veelbelovende filmmakers lossen de vergrijsde garde af. Namen als Claude Chabrol (Les Misérables) en Bertrand Tavernier (L627) maken plaats voor jonge honden zoals Xavier Beauvois (Nord en N’oublie Pas Que Tu Vas Mourir) en Mathieu Kassovitz (Métisse en La Haine). Bij de laatste twee kunnen we nu ook de jonge Parijzenaar Cédric Klapisch toevoegen, al kun je niet van een jonge hond spreken. Zijn derde speelfilm heet namelijk CHACUN CHERCHE SON CHAT .

Chloé woont met haar zwarte kat Gris-Gris in het 11e arrondissement van Parijs waar ze met haar huisgenoot Michel een etage deelt. Ze werkt als visagiste, is al drie jaar niet op vakantie geweest en heeft behoefte aan frisse lucht. Voordat ze weg kan moet ze onderdak zien te vinden voor de kat, want Michel vertikt het om voor het beest te zorgen. Het ziet er even naar uit dat ze om die reden genoodzaakt is in Parijs te blijven. Op het laatste moment vindt ze echter toch een onderkomen. Wanneer Chloé na een week haar kat weer komt ophalen, blijkt deze er tussenuit geknepen te zijn. Vanaf dat moment begint een uitgebreide speurtocht waarbij tientallen buurtbewoners een handje toesteken.

Hoewel CHACUN CHERCHE SON CHAT met een beperkt budget werd gemaakt, is het een voortreffelijke film geworden. De ingehouden humor sluit goed aan bij het naturel van de acteurs en de speelse scènes, die zowel bewondering als ontroering wekken. In het licht van een zomers Parijs filmt Cédric Klapisch met veel tederheid een stoet aantrekkelijke personages. Hij zal er voor zorgen dat u fluitend de zaal verlaat. Daarnaast zal hij u doen uitkijken naar zijn nieuwste film Un Air de Famille, die in het nieuwe Filmhuisseizoen te zien zal zijn, want met CHACUN CHERCHE SON CHAT beleeft het seizoen ‘96-’97 zijn happy-end.Deze pagina is het laatst gewijzigd op 17 Mei 1997. Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg! Copyright © 1997 Filmhuis Roosendaal.