Rsd wo 6 juni 2001 C'est quoi la vie? - François Dupeyron
BoZ ma 4 juni 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


C’est quoi la vie? ‘Wat is het leven?’ Deze vraag levert een meeslepend 'boeren'-verhaal op. De maker, François Dupeyron, sleet zelf zijn jeugd op de boerderij, maar koos voor een filmcarrière. Dit is zijn vierde en meest geslaagde film waarmee hij diverse hoofdprijzen won op het filmfestival van San Sebastian. Het is een subliem gefotografeerde film, geheel opgenomen in het afgelegen plattelandsgebied in de Franse Cevennen.

De jonge boerenzoon Nicolas woont met zijn ouders en grootouders op een boerderij. Zijn leven draait om de koeien die hij moet verzorgen en de avonden die hij doorbrengt in de plaatselijke discotheek. Nicolas heeft een sterk romantische inslag en droomt van een spannender leven. Vluchten van de boerderij is een optie, maar het is de vraag of dat wel zo verstandig is, juist nu zijn vader diep in de schulden zit.

De wondermooie muziek, gecombineerd met de statige fotografie, zorgt voor meditatieve momenten in deze intieme filmparel. Met C'est quoi la vie? brengt Dupeyron een ode aan het ruwe boerenleven, dat bepaald wordt door het opkomen en ondergaan van de zon in de verschillende seizoenen. Het verhaal, het landschap en de goede acteerprestaties staan garant voor een unieke filmervaring, waarbij de liefde van de maker voor het platteland voelbaar wordt.

Cinemien
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Filmkrant

C'est quoi la vie?
Frankrijk, 1999
Productie: Maurice Bernart, Michel Saint-Jean
Regie: François Dupeyron
Scenario: Sylvie Koechlin
Camera: Tetsuo Nagata
Montage: Bernard Sasia
Art direction: Patrick Durand
Muziek: Michel Portal, Brian Yamakoshi
Met: Eric Caravaca, Jacques Dufilho, Isabelle Renauld, Jean-Pierre Darroussin, Michelle Goddet
Kleur, 117 minuten
Distributie: Cinemien

15 mei 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.