Rsd wo 25 apr 2007 (met nagesprek) Central do Brasil - Walter Salles
BoZ ma 23 apr 2007
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Een roadmovie die ons vanaf het Centraal Station van Rio de Janeiro dwars door de indrukwekkende binnenlanden meeneemt naar het noordoosten van BrazilÔŽ. We zijn op pad met Dora en Josua. Dora is een verzuurde oudere vrouw, die op het station van Rio brieven schrijft voor analfabeten. Met tegenzin ontfermt ze zich over de eigenwijze weesjongen Josue, die maar ťťn ding wil: zijn vader zoeken die aan de andere kant van BraziliŽ woont. Op reis ontdekken ze dat ze elkaar hard nodig hebben om hun leven voortgang te doen vinden en te vernieuwen.

Tekst bij oorspronkelijke vertoning
Central do Brasil is een parel, een ontroerend meesterwerkje, of, zoals de Volkskrant schreef: "een verademing vergeleken met het Hollywoodgeweld, waarin je echte mensen met een lampje moet zoeken tussen de explosies". Deze film verwierf dan ook terecht een Gouden Beer, een Golden Globe ťn een Oscarnominatie voor beste niet-Engelstalige film. Bovendien is Central do Brasil de best bezochte film aller tijden in BraziliŽ. Daarmee versloeg hij de Titanic.

De 67-jarige Dora (ster-actrice Fernanda Montenegro) verdient haar brood met het schrijven van brieven voor analfabeten op het centraal station van Rio de Janeiro. Dora's leven verandert op slag als ze voor haar ogen een vrouw ziet sterven. Ze besluit zich over haar zoontje Josuť te ontfermen, in werkelijkheid een schoenpoetsertje dat zo van de straat is geplukt. Met hem gaat ze op zoek naar zijn vader in de binnenlanden van BraziliŽ (Central do Brasil). Per bus, te voet en liftend komen de twee steeds dichter bij elkaar, waarbij de wijsheid van Dora en de intuÔtie van Josuť samenvloeien.

Voor deze film legde regisseur Walter Salles maar liefst 20.000 kilometer af. Central do Brasil is dan ook een roadmovie en een documentaire ineen, vol kleurrijke beelden, prachtig spel en sfeervolle muziek. In wezen gaat de film over eeuwenoude vragen als 'wie ben ik' en 'wat zijn mijn wortels'; vragen die in het nog jonge BraziliŽ, een smeltkroes der culturen, juist actueel zijn.
"Mede doordat de laatste decennia miljoenen mensen zijn verhuisd van het platteland naar de grote stad, heeft onze nationale identiteit zich nog niet kunnen uitkristalliseren. De laatste drie generaties zijn allemaal opgegroeid met de blijde boodschap dat BraziliŽ het land van de toekomst is. Daardoor is er een vreemd soort verlangen in ons gegroeid: nostalgie naar de toekomst die nooit is aangebroken", vertelde de regisseur aan de Filmkrant.

Central do Brasil site 1
OfficiŽle site 2
Internet Movie Database
de Filmkrant

Central do Brasil
BraziliŽ/Frankrijk, 1998
Productie: Martine de Clermont-Tonnerre en Arthur Cohn
Regie: Walter Salles
Scenario: Joao Emmanuel Carneiro, Marcos Bernstein en Walter Salles
Montage: Isabelle Rathery
Camera: Walter Carvalho
Geluid: Jean-Claude Brisson
Muziek: Antonio Pinto
Art direction: Cassio Amarante
Met: Fernanda Montenegro, Marilia Pera, Vinicius de Oliveira, Soia Lira
Kleur, 112 min.
Distributie: Argus (RCV Film Distribution)

25 maart 2007 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright ©2007 Cinema Paradiso