Actueel programma Filmhuis Roosendaal

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

Vorige film

Volgende film

 

DONDERDAG 9 APRIL 1998

Liefde en oorlog in Schotland en Nicaragua

Ken Loach is een vaste en zeer gewaardeerde gast in Filmhuis Roosendaal. Zijn sociaal bewogen films maken de kijker steevast woedend over alle onrechtvaardigheid in de wereld. Riff raff, Raining Stones en Ladybird, ladybird gaven een onthutsend beeld van de onderlaag van de Britse samenleving onder het schrikbewind van Thatcher. In zijn vorige film Land and Freedom werd de blik verruimd in een verhaal over een communist uit Liverpool die zich in de Spaanse burgeroorlog begeeft. Overtuigend liet Loach zien hoe de revolutie daar mislukte door onderlinge verdeeldheid van links.

CARLA’S SONG zet de met Land and Freedom ingezette koers buiten de landsgrenzen voort. George, buschauffeur uit Glasgow, wordt verliefd op een Nicaraguaanse vluchteling, Carla, die een behoorlijke tik opgelopen heeft door haar oorlogsverleden. George snapt niets van haar, maar is van goede wil. Hij stelt voor om samen naar Nicaragua te gaan om af te rekenen met haar verleden. Tijdens die reis wordt de strijd van de Sandinisten tegen de door Amerika gesteunde rechtse ‘contra’s’ helder geschetst, en daarmee het trauma van Carla.

Loach combineert in CARLA’S SONG zijn talent om helder en humoristisch de politieke achtergrond van het dagelijks leven te tonen met een schets van een grootschalig politiek conflict. Conclusie is dat eigenlijk overal dezelfde strijd geleverd wordt, waarbij succes staat of valt met de solidariteit binnen de arbeidersklasse. Maar naast een politieke boodschap is CARLA'S SONG ook gewoon een prachtig liefdesverhaal.

Carla's song
Groot-BrittanniŽ, 1996.
Produktie: Sally Hibbin.
Regie: Ken Loach.
Scenario: Paul Laverty.
Camera: Barry Ackroyd.
Geluid: Ray Beckett.
Montage: Jonathan Morris.
Muziek: George Fenton.
Met: Robert Carlyle, Oyanka Cabezas, Scott Glenn, Salvador Espinoza.
Kleur, 127 minuten.

4 maart 1998.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright © 1998 Filmhuis Roosendaal.