Actueel programma Filmhuis Roosendaal

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

Vorige film

Volgende film

 

DONDERDAG 8 JANUARI 1998

Emotioneel weerzien van twee schoolvriendinnen

Weinig films over doodgewone mensen met alledaagse problemen krijgen hele zalen in beroering. Mike Leigh slaagt daar elke keer opnieuw in en is daarom één van onze favoriete filmmakers. Zijn eerste langspeelfilm (Bleak Moments) dateert van 1971, de grote doorbraak kwam echter pas in 1988 met het eerder vertoonde High Hopes, gevolgd door Life is Sweet, Naked en uiteindelijk Secrets and Lies, dat vorig jaar in Cannes een Gouden Palm won. Het zijn sociaal bewogen films over normale personages met emoties, die nooit los staan van de sociale context waarin ze leven.

CAREER GIRLS volgt de relatie tussen Hannah en Annie, twee dertigers die elkaar zes jaar na hun studie voor het eerst weer terugzien en een weekend met elkaar doorbrengen. Heden en verleden worden naast elkaar geplaatst. Goedbetaalde banen hebben de idealen van weleer verdreven, maar de wederzijdse genegenheid is intact gebleven. Tijdens het magische weekendje dat Annie bij Hannah doorbrengt in Londen, komen niet alleen herinneringen naar boven, maar brengt een vreemd toeval hen opnieuw in aanraking met belangrijke figuren van vroeger.

Vooral dankzij de voortreffelijke actrices Katrin Cartlidge (o.a. Breaking the Waves) en Lynda Steadman is Career Girls wederom een film, waarin Leigh op onnavolgbare wijze doodgewone personages typeert. Hij weet vaak het onderste uit de kan te halen bij zijn acteurs. Dat maakt zijn films ontwapenend levensecht en boeiend.

Career Girls, Engeland, 1996, kleur, 89 minuten
Regie en scenario: Mike Leigh
Met: Katrin Cartlige, Lynda Steadman, Mark Benton

 
 

De laatste wijziging op het FILMHUISWEB was op 3 november 1997.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg. Copyright © 1997 Filmhuis Roosendaal.