Rsd do 10 feb 2000 Ça commence aujourd'hui - Bertrand Tavernier  
BoZ di 15 feb 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Tavernier is een meester in de semi-documentaire benadering van sociale onderwerpen. In Ça commence aujourd'hui toont hij de uitzichtloze situatie van Noord-Frankrijk dat door werkloosheid en armoede geteisterd wordt. De sluiting van de mijnen jaren geleden heeft tot rampzalige gevolgen geleid. De schoonzoon van Tavernier werkt als leraar in deze streek. Diens ervaringen vormen de basis voor deze indringende film.

De hoofdonderwijzer in het dorp Hernaing geeft niet alleen zijn kinderen les, maar voelt zich gedwongen zich ook met de opvoeding te bemoeien. Hij vecht tegen bureaucratische instellingen en voor regulier medisch onderzoek om verwaarlozing, mishandeling en incest op te kunnen sporen.

Net als de Britse cineast Ken Loach (My name is Joe, Ladybird Ladybird) stelt Tavernier sociale misstanden aan de kaak. Dat doet hij op een intense manier en Tavernier besteedt daarbij extra aandacht aan de vormgeving. De tragiek van een personage of een onoplosbaar dilemma weet hij in een enkel beeld te vangen. Het resultaat is een sterk gevoel van betrokkenheid bij dit sociaal-realistische pamflet, waarin professionele acteurs niet te onderscheiden zijn van mensen die hun eigen leven naspelen.

Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Volkskrant

Ça commence aujourd'hui
Frankrijk, 1999
Regie: Bertrand Tavernier
Productie: Frédéric Bourboulon, Alain Sarde
Camera: Alain Choquart
Scenario: Dominique Sampiero en Bertrand Tavernier
Montage: Sophie Brunet
Art direction: Thierry François
Muziek: Louis Sclavis
Met: Philippe Torreton, Maria Pitarresi, Nadia Kaci, Françoise Bette e.a
Kleur, 117 minuten

28 december 1999.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright © 1999 Filmhuis Roosendaal.