Rsd do 27 apr 2006

Caché - Michael Haneke

BoZ ma 1 mei 2006
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2006
- Scores 2005
- Scores 2004
- Scores 2003

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Daniel Auteuil speelt in deze nieuwe film van Michael Haneke een succesvol presentator van een boekenprogramma, Georges. Het leven dat hij leidt met zijn vrouw (Juliette Binoche) komt volledig op zijn kop te staan als ze videobanden in de bus vinden. Op de eerste tape staan urenlange opnamen van hun huis, op een volgende van het ouderlijk huis. Er zitten tekeningen bij die niet getuigen van vriendelijke bedoelingen. Ze worden duidelijk gevolgd in hun privé-leven. Paranoia slaat toe, en de politie ziet geen reden tot actie.

De titel Caché (verborgen) slaat niet alleen op de camera, die bij Haneke nooit de brenger is van de geruststelling waar de beveiligingscamera voor bedoeld is. Verborgen slaat ook op de man die door Georges verantwoordelijk gehouden wordt voor de subtiele terreur. Het is een Algerijn die een pijnlijk, beladen verleden deelt met Georges. Hiermee wordt een belangrijk thema geïntroduceerd: het koloniale verleden en de afwijzende houding ten opzichte van vreemdelingen. Haneke houdt de kijker bijna twee uur gevangen in een wurggreep waaruit geen ontsnappen mogelijk is. Hij schetst op realistische wijze de gevolgen van de ambivalente houding die het westen aanneemt tegenover de rest van het wereld. Kop in het zand, maar dat lukt niet meer. Caché is misschien wel de meest geslaagde film van de naar Frankrijk uitgeweken Oostenrijker, terecht inmiddels veelvuldig bekroond. Een film die na afloop nog veel stof tot nadenken en discussie zal geven.

Officiële homepage
Internet Movie DataBase
Cinema.nl
Filmkrant

Caché
Frankrijk/Oostenrijk/Duitsland/Italië, 2005, engels gesproken
Regie en scenario: Michael Haneke
Productie: Veit Heiduschka
Camera: Christian Berger
Montage: Michael Hudecek, Nadine Muse
Art direction: Emmanuel de Chauvigny, Christoph Kanter
Geluid: Jean-Pierre Laforce
Met: Juliette Binoche, Daniel Auteuil, Annie Girardot, Walid Afkir, Maurice Bénichou
Speelduur: 117 minuten

23 mrt 2006 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2006 Filmhuis Roosendaal.