Rsd do 26 nov 98 &
wo 2 dec 98
BoZ ma 30 nov &
di 1 dec 98
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


In de nieuwe film van de gerenomeerde Ierse filmmaker en schrijver Neil Jordan (The Crying Game, The company of wolves, Interview with the vampire) is een bijzonder huzarenstuk. De fantasievolle belevingswereld van een kind wordt volledig van binnenuit gefilmd. Resultaat is een avontuurlijke, magisch realistische versie van een ellendig kinderleven. Francie Brady heeft de vlucht in fantasie en stripverhalen hard nodig om weerstand te bieden aan een alcoholische vader en een manisch depressieve moeder in een armoedige, streng katholieke gemeenschap in Ierland, in een door de paranoia van de Koude Oorlog getekende periode (begin jaren zestig). Met kameraad Joe bestrijdt Francie een heksachtige buurvrouw, aanvankelijk onschuldig en speels. Later loopt het zowel met Francie's fantasieŽn als met de strijd tegen de buurvrouw uit de hand.

The Butcher Boy heeft het adembenemend tempo van de ontsporende kinderfantasie en zit propvol met schitterende visuele vondsten. Een verschijning van Sinead O'Connor als Maagd Maria is nog een van de meer alledaagse gebeurtenissen. De stem van de inmiddels volwassen Francie levert constant droogkomisch commentaar bij het verhaal, waardoor de soms dramatische gebeurtenissen draaglijk blijven en er zelfs veel te lachen valt. Op zeer overtuigende wijze toont Jordan dat ziek gedrag voortkomt uit een zieke omgeving, maar tevens hoe mensen door humor en fantasie kracht kunnen putten uit hun ellende om hun leven toch vorm te geven.

Officiele Butcher Boy site

The butcher boy
Verenigde Staten/Ierland, 1997.
Productie: Stephen Woolley en Redmond Morris.
Regie:
Neil Jordan.
Scenario: Neil Jordan en Patrick McCabe, gebaseerd op McCabe's gelijknamige roman.
Camera: Adrian Biddle.
Geluid: Kieran Horgan en Brendan Deasy.
Montage: Tony Lawson.
Muziek: Elliot Goldenthal.
Met: Eamonn Owens, Stephen Rea, Alan Boyle, Fiona Shaw.
Kleur, 110 minuten.

28 september 1998.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright © 1998 Filmhuis Roosendaal.