Rsd do 6 apr 2000
wo 16 aug 2000
Buena Vista Social Club - Wim Wenders
BoZ ma 10 apr 2000
di 15 aug 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Het zijn swingende legendes, de oudjes van de Buena Vista Social Club. Neem de 91-jarige muzikant Compay Segundo, die nog steeds opschept over 'de vrouwtjes'. Of de 79-jarige Rubťn GonzŠlez. Hij was eigenlijk met pensioen, maar inmiddels vliegen zijn door artritis geplaagde vingers weer over de toetsen.

De Amerikaanse gitarist en componist Ry Cooder ontdekte deze muzikale, krasse knarren in Cuba en maakte hen wereldberoemd door een plaat met hen op te nemen, waarvan inmiddels meer dan een miljoen exemplaren zijn verkocht. Een zegetocht langs concertzalen volgde. Onlangs verscheen ook een fraaie documentaire, gemaakt door Wim Wenders, bekend van klassiekers als Der Himmel Łber Berlin en Paris, Texas (1984), waarvoor Ry Cooder de beroemde soundtrack leverde.

Toen Ry Cooder weer naar Cuba trok, nu om een soloplaat op te nemen met Buena Vista-zanger Ibrahim Ferrer, reisde Wenders met hem mee. Hij woonde de opnames bij, ging thuis op visite bij de muzikanten en maakte oogstrelende opnamen van het verveloze, maar eeuwig zonnige Havana, allemaal met digitale camera. Ook beelden van concerten ontbreken niet, zoals de succesvolle optredens die Buena Vista Social Club in Amsterdam en New York gaf. Het resultaat is een mooie documentaire vol anekdotes, romantiek, grapjes en natuurlijk muziek. Un, dos, heupen los!   

OfficiŽle site
OfficiŽle site Nederland
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Volkskrant
De Filmkrant

Buena Vista Social Club
Duitsland/Verenigde Staten/Frankrijk/Cuba, 1999
Productie: Ulrich Felsberg en Deepak Nayar
Regie en scenario: Wim Wenders
Camera: JŲrg Widmer, Robby MŁller, Theo Bierkens e.a.
Montage: Brian Johnson
Geluid: Ry Cooder e.a.
Muziek: Buena Vista Social Club
Met: Ry Cooder, Ibrahim Ferrer, Compay Segundo, Rubťn GonzŠlez, Eliades Ochoa, Omara Portuondo
Kleur, 101 minuten
Distributie: RCV Film Distribution

7 maart 2000 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.