Rsd wo 15 mrt 2006

Broken Flowers - Jim Jarmusch

BoZ zo 12, di 14 mrt 2006
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2005
- Scores 2004
- Scores 2003

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Ooit was hij een Don Juan, maar nu hij is hij een kalende vijftiger die zijn leven op de sofa slijt. Don Johnston is de naam, met een t, gespeeld door Bill Murray. Jim Jarmusch (o.a. Coffee & Cigarettes, Ghost Dog) schreef Broken Flowers speciaal voor Bill Murray. Hij vindt Murray de ideale acteur, omdat hij grote gevoelens kan suggereren zonder grote gebaren te maken. Murray schitterde laatst nog in Lost in Translation van Sofia Coppola, waarin hij ook zo'n meewarige man speelde.

Op dezelfde dag dat zijn laatste scharrel de deur achter zich dichtslaat, vindt Don Johnston een roze brief op de deurmat, van een anonieme vlam uit het verleden, die onthult dat hij een 19-jarige zoon heeft. Er volgt een speurtocht naar de vrouwen met wie hij zo'n twintig jaar geleden het bed deelde. Hoe verder Don Johnston teruggaat in de tijd, hoe pijnlijker de ontmoetingen worden.

Broken Flowers is een mengeling van drama en humor, maar een echte pointe ontbreekt, net zoals in het leven van Don Johnston. Hij kwam te laat tot het inzicht dat werk en status er minder toe doen dan liefde en geborgenheid. Typisch voor de stijl van Jim Jarmusch is dat elke ontmoeting met een ex-geliefde doet denken aan een minifilmpje, waarin veel aandacht is voor detail (waar is toch dat roze typelint waarmee de roze bief is geschreven?). In deze film, bekroond met de grote juryprijs in Cannes, is een belangrijke rol weggelegd voor de muziek. Nog een reden om te kijken: er doen uitstekende actrices mee: Sharon Stone, Jessica Lange, Julie Delphy, Frances Conroy, Tilda Swinton en CloŽ Sevigny.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
Filmkrant

Broken Flowers
Verenigde Staten, 2005, Engels gesproken
Productie: Jim Jarmusch, Victoria Katz, Jon Kilik, Stacey E. Smith
Regie en scenario: Jim Jarmusch
Camera: Frederick Elmes
Montage: Jay Rabinowitz
Art direction: Mark Friedberg
Met: Bill Murray, Jeffrey Wright, Sharon Stone
Speelduur: 106 minuten

22 feb 2006 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2006 Filmhuis Roosendaal.