Rsd do 8, wo 14 jun, wo 29 nov 2006

Brokeback Mountain - Ang Lee

BoZ zo 11, ma 12, di 13 jun, zo 26, di 28 nov 2006
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2006
- Scores 2005
- Scores 2004
- Scores 2003

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Toen we deze film in juni draaiden was het voor het eerst dit jaar bloedheet. Geen weer om naar de bioscoop te gaan, vonden velen. Zonde als u deze prachtige daardoor gemist zou hebben. Daarom een nieuwe gelegenheid, tevens in het kader van het Gay & Lesbian festival. De jonge Ennis (Heath Ledger) en Jack (Jake Gyllenhaal) hoeden schapen op de ruige hellingen van Brokeback Mountain. Ruwe kameraadschap groeit uit tot liefde en een hele zomer lang geven ze toe aan passie en lust. Daarna is het einde seizoen en gaan hun wegen uiteen. In de machocultuur van het cowboyleven is het ondenkbaar dat de mannen voor elkaar kiezen. Ze verdringen hun homoseksuele gevoelens en stichten elk keurig een gezin. Ennis trouwt met Alma en Jack met de rijke Lureen. De gedachte aan die ene zomer blijft echter, en als ze elkaar jaren later opnieuw treffen komt de dreun van verlies en gemis extra hard aan. De hartstocht laait op als nooit te voren. In een maatschappij waar voor de mannenliefde geen begrip is zijn ze veroordeeld tot een dubbelleven dat een zeer zware wissel op beider geluk trekt. De film is gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Annie Proulx (The Shipping News). Regisseur Ang Lee ondergraaft graag de archetypen van de Amerikaanse samenleving. Na het gezin (The Ice Storm) en de superheld (The Hulk) is nu de cowboy aan de beurt. Resultaat: een prachtige film die overladen werd met prijzen.

Tekst bij eerste vertoning:
De jonge Ennis (Heath Ledger) en Jack (Jake Gyllenhaal) hoeden schapen op de ruige hellingen van Brokeback Mountain. De ruwe kameraadschap groeit uit tot liefde en een hele zomer lang geven ze toe aan passie en lust. Daarna is het einde seizoen en gaan hun wegen uiteen. In de machocultuur van het cowboyleven is het ondenkbaar dat de mannen voor elkaar kiezen. Ze verdringen hun homoseksuele gevoelens en stichten elk keurig een gezin. Ennis trouwt met Alma en Jack met de rijke Lureen. De gedachte aan die ene zomer blijft echter, en als ze elkaar jaren later opnieuw treffen komt de dreun van verlies en gemis extra hard aan. De hartstocht laait op als nooit te voren. In een maatschappij waar voor de mannenliefde geen begrip is zijn ze veroordeeld tot een dubbelleven dat een zeer zware wissel op beider leven trekt.
Het korte verhaal van rasvertelster Annie Proulx (The shipping news) verscheen in 1997 in de New Yorker. Het script dat Larry McMurtry (Last picture show) daarop baseerde bleef jarenlang op de plank liggen. Regisseur Ang Lee (Crouching Tiger, Hidden Dragon, Sense and Sensibility), die vaker in zijn films de strijd tussen het innerlijke gevoel en de eisen van de omgeving laat zien, stak er zelf geld in. Resultaat: een prachtige film die overladen werd met prijzen.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
Filmkrant

Brokeback Mountain
Verenigde Staten, 2005, Engels gesproken
Productie: Michael Costigan,Tom Cox, Scott Ferguson, Michael Hausman, Larry McMurtry
Regie: Ang Lee
Scenario: Larry McMurtry, Diana Ossana
Camera: Rodrigo Prieto
Montage: Geraldine Peroni, Dylan Tichenor
Muziek: Gustavo Santaolalla
Met: Jake Gyllenhaal, Heath Ledger, Randy Quaid, Michelle Williams, Anne Hathaway
Distributie: A-Film

9 nov 2006 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2006 Filmhuis Roosendaal.