VRIJDAG 1 NOVEMBER 1996 (let op! dus NIET op donderdag!)
BRAINDEAD - PETER JACKSON

Deze film van de Nieuwzeelander Peter Jackson is een geslaagde vermenigvuldiging van het horror genre en de komedie. 'Horrorkitsch' wordt deze film ook wel genoemd. Kitsch in de betekenis van 'camp', overdreven lelijk en lullig tot in de perfectie uitgevoerd. De wansmaak van Jackson neemt soms hilarische vormen aan, bijvoorbeeld wanneer spontaan ontbindende lichaamsdelen in de custard van een dominee vallen die deze onnadenkend naar binnen lepelt. Jackson speelt zijn bloedbad tot in de meest perverse details uit. Mensen met een zwakke maag dient Braindead dan ook ernstig afgeraden te worden.

Braindead speelt zich af tegen een saaie burgerlijke achtergrond in een nette buurt in Wellington anno 1957. Lionel, een onervaren, verlegen twintiger die geterroriseerd wordt door zijn bezitterige moeder, beleeft een hartstochtelijke liefde met de Spaanse dochter van een kleine kruidenier. Ze ontmoeten elkaar heimelijk in de dierentuin. Zijn monsterlijke jaloerse moeder bespioneert hen daar en wordt per ongeluk gebeten door een Sumatraanse rat-aap, die een duivels zombie-virus verspreidt. Al snel zit de kelder van het ouderlijk huis boordevol bloeddorstige zombies, die nog slechts met een motormaaier op afstand gehouden kunnen worden.

Huib Stam, Volkskrant, 03-06-1993: "Met uitstekende 'special effects', vindingrijke trucages en veel gorigheid bereikt hij een verrassende balans tussen waarlijke gruwel en geestige persiflage."

Braindead, Nieuw-Zeeland, 1992, kleur, 97 minuten.

Deze pagina is het laatst gewijzigd op 6 Oktober 1996.
Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Webmaster!
Copyright © 1996 Filmhuis Roosendaal.