Rsd do 21 & wo 27 sep 2000 Boys don't cry - Kimberly Peirce
BoZ ma 25 & di 26 sep 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 2000

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Jongens mogen niet huilen. Ook meisjes niet, die zich in hun diepste ziel een jongen wanen. Zoals Teena Brandon, een 21-jarig meisje uit Amerika dat zich Brandon Teena noemt, omdat dat veel stoerder klinkt. Zij/hij heeft echt bestaan. Kimberley Peirce maakte een indrukwekkende speelfilm over het tragische leven van dit bloedmooie lefgozertje, verbluffend gespeeld door Hilary Swank, die je compleet doet vergeten dat ze een meisje is. Niet voor niets kreeg zij de Oscar voor Beste Actrice. Maar dat had evengoed de Oscar voor Beste Acteur kunnen zijn.

Meer dan een film over een seksuele identiteitscrisis is Boys Don't Cry een droeve liefdesgeschiedenis over Brandon en Lana. Brandon ontmoet haar in het bekrompen Falls City, op de vlucht voor boze vriendjes van meisjes die hij versierde. Ook hier bestaat het leven uit matten, zuipen en met auto's rondcrossen. De rebelse Brandon blijft echter in dit gat hangen, omdat hij er 'toffe vrienden' maakt en tot over zijn oren verliefd is op Lana, een ijzersterke, voor een Oscar genomineerde rol van ChloŽ Sevigny (o.a. Kids).

Onvergetelijk is de ontroerende liefdesscŤne tussen Brandon en Lana in het gras, waarbij Lana ineens het decolletť ziet in Brandons houthakkershemd. Dat doet er niet toe. Ze gaan voor elkaar. Brandons 'vrienden' zijn echter onverbiddelijk. Wanneer zijn 'oplichterij' wordt ontdekt, is zijn lot getekend.

OfficiŽle site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Volkskrant
De Filmkrant

Boys don't cry
Verenigde Staten, 1999
Productie: Christine Vachon en Jeffrey Sharp
Regie: Kimberly Peirce
Scenario: Kimberley Peirce en Andy Bienen
Camera: Jim Denault
Montage: Lee Percy en Tracy Granger
Art direction: Michael Shaw
Muziek: Nathan Larsen
Met: Hilary Swank, ChloŽ Sevigny, Peter Sarsgaard, Brandon Sexton III, Alison Foland
Kleur, 118 minuten
Distributie: Fox Netherlands

1 juli 2000 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.