Rsd wo 26 feb 2003 Bowling for Columbine - Michael Moore
BoZ zo 23 & di 25 feb 2003
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2003
- Scores 2002
- Scores 2001
- Scores 2000
- Scores 1999

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 Op het IDFA won Michael Moore voor zijn film Bowling for Columbine de publieksprijs met een 9,12 gemiddeld. In Cannes kreeg hij een prijs die speciaal voor hem in het leven is geroepen en IDA (internationale organisatie voor documentaires) bestempelde zijn film tot beste documentaire aller tijden. Moore's debuut, Roger en Me (1989) staat op de derde plaats. Na al deze bekroningen is het hoog tijd Bowling for Columbine naar Cinema Paradiso te halen.

In deze geniale film bekritiseert Moore de Amerikaanse geweldcultuur. Waarom willen Amerikanen elkaar zo graag kapotschieten? In zijn zoektocht concentreert hij zich op het drama rond Columbine Highschool, waar in 1999 twee scholieren twaalf andere leerlingen en een docent neerschoten. Hoe heeft het zover kunnen komen? Moore bezoekt o.a. ook een bank waar je, als je een rekening opent, gratis een geweer krijgt. Bovenal interviewt hij de gewone Amerikaan, die een wapen heeft omdat het zijn recht is. Dit alles wordt begeleid door vrolijke muziek, fragmenten van het nieuws en Southpark, maar ook door de verschrikkelijke archiefbeelden van de bewakingscamera's van Columbine Highschool.

Michael Moore staat bekend om zijn suggestieve manier van documentaire maken. Hij speelt met feiten, maar dat maakt de kern van zijn verhaal niet minder waar: Amerikanen lossen al hun problemen op met wapens.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
De Filmkrant

Bowling for Columbine
VS, 2002
Regie en scenario: Michael Moore
Camera: Brian Danitz
Muziek: Jeff Gibbs
Kleur, 118 minuten

11 januari 2003 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2003 Filmhuis Roosendaal.