Bergen op Zoom zo 23, di 25 jun 2013

Boven is het stil - Nanouk Leopold

Roosendaal do 20 jun 2013
Etten-Leur wo 26 jun 2013
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch

- Scores 2013
- Scores 2012
- Scores 2011

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


De verfilming van het ontzettend populaire boek van Gerbrand Bakker, met de eerste en meteen laatste grote filmrol van Jeroen Willems. Hij speelt Helmer, een alleenstaande boer die zijn zieke vader verzorgt. Van enige affectie is ondanks de familieband geen sprake, integendeel. Helmer sjort zijn vader naar de zolder. Dan kan hij beneden misschien zijn eigen leven op poten zetten, al worstelend met verleden en gevoelens.

De film is gemaakt door de eigenzinnige cineaste Nanouk Leopold, die tot nu toe meer succes had bij internationale filmfestivals dan bij de bioscoopkassa. Ze week dit keer op veel fronten af van haar vertrouwde werkwijze. De altijd statische camera van bijvoorbeeld Guernsey of Wolfsbergen beweegt nu losjes mee met de personages, voor het eerst staat er een man centraal en niet eerder lag er een boek ten grondslag aan een film van Leopold.

Wat bleef is de poŽtische, puur visuele manier van vertellen die haar eigen is. Lichamen maken altijd meer duidelijk dan woorden. Een film is iets anders dan een boek. Grote stukken worden weggelaten en we komen veel minder te weten over de personages dan in het boek, maar we voelen zeker zo intens mee met binnenvetter Helmer.

Internet Movie Database
Cinema.nl
Recensies internationaal

Boven is het stil
Nederland 2013, Nederlands gesproken
Regie: Nanouk Leopold
Scenario: Nanouk Leopold, naar de roman van Gerbrand Bakker
Camera: Frank van den Eeden
Montage: Katharina Wartena
Muziek: Paul M. van Brugge
Acteurs: Jeroen Willems, Henry Garcin, Martijn Lakemeier
Speelduur: 94 minuten

Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2013 Cinema Paradiso.