Rsd do 29 nov 2001 Blackboards - Samira Makhmalbaf
BoZ ma 3 dec 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


De openingsbeelden zijn surrealistisch. Wel vijftien mannen sjouwen met grote, zwarte schoolborden op hun rug door kale, woeste bergen. Het lijken wel raven, maar het zijn onderwijzers, op zoek naar leerlingen in het gevaarlijke grensgebied tussen Iran en Irak. Als legerhelikopters opduiken, besluiten de leerkrachten hun eigen weg te gaan. Twee van hen volgen we op hun hopeloze onderwijsmissie. Said sluit zich aan bij Iraakse nomaden die na een gifgasaanval terug proberen te keren naar hun geboortegrond. Reeboir (Bahman Ghobadi, die de aangrijpende film Een tijd voor dronken paarden maakte) trekt op met jochies die smokkelwaar door de bergen zeulen. Bijna niemand heeft interesse in onderwijs, want iedereen hier heeft zijn kracht nodig om te overleven. De schoolborden doen al snel dienst voor nuttigere zaken, zoals een brancard voor een stervende grijsaard, als dekking als soldaten op je schieten, en zelfs als bruidsschat.

Blackboards is een film van de pas 20-jarige Samira Makhmalbaf, dochter van de bekende Iraanse filmmaker Mohsen Makhmalbaf. De regisseuse, die hoge ogen gooide met haar debuut De appel, koos wederom voor gewone mensen als acteurs en een documentaire-aanpak. Het resultaat is een indrukwekkende, humane film, met prachtig camerawerk over een zeer actueel thema: straatarme vluchtelingen die in de steek gelaten zijn door 'de beschaafde wereld'. Hen moet je in de eerste plaats bestaanszekerheid bieden. Leren lezen en schrijven komt pas op de tweede plaats, is de les van de film.

Internet Movie DataBase
Filmfestival Rotterdam
NRC Handelsblad
Het Parool
Trouw
De Telegraaf
De Volkskrant
de Filmkrant

Blackboards
Iran/Italië, 2000
Productie: Mohsen Makhmalbaf en Marco Müller
Scenario: Samira Makhmalbaf en Mohsen Makhmalbaf
Camera: Ebrahim Ghafori
Montage: Mohsen Makhmalbaf
Muziek: Mohamed-Reza Darvishi
Met: Bahman Ghobadi, Saïd Mohamadi, Behnaz Jafari, Rafat Moradi
Kleur, 85 minuten
Distributie: Filmmuseum i.s.m. A-Film Distribution

21 okt 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright 2001 Filmhuis Roosendaal.