Rsd wo 23 okt 2002 Birthday Girl - Jez Butterworth
BoZ zo 20 & di 22 okt 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Mannen en vrouwen begrijpen elkaar niet. Als ze ook nog eens een andere taal spreken, wordt contact wel erg moeilijk. En wat je via het internet bestelt blijkt bij aflevering niet altijd wat je ervan verwacht. Net zoals wat je van ver haalt is niet altijd beter is. Dit ontdekt de eenzame, voorbeeldige bankbediende John (Ben Chaplin) wanneer hij zijn Russische postorderbruid Nadia (Nicole Kidman) van het vliegveld haalt. Ze spreekt geen woord Engels, rookt als een ketter en ziet er met haar donker opgemaakte ogen en gerafelde kleding niet erg charmant uit. Er zit echter niets anders op dan elkaar maar te leren kennen. Dat gaat net goed tot Nadia's louche neven (gespeeld door de Franse acteurs Vincent Cassel en Mathieu Kassovitz) langskomen voor haar verjaardag. Had hij zich nu maar met een keurig net Engels meisje verloofd.

De film werd voor het grootste deel opgenomen in AustraliŽ. Dicht bij huis voor de hoofdrolspeelster die hier, na Moulin Rouge en The Others, weer een hele andere rol speelt. Bovendien was de set makkelijk na te bouwen volgens regisseur Jez Butterworth: "Er zijn weinig Engelse films gesitueerd in de 'home counties'. St. Albans is een weinig opwindende plek waar weinig gebeurt. Het leek me wel aardig om zich daar juist een sekskomedie te laten afspelen, als een fantasie over wat er in die bakstenen huisjes gebeurt."

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl (Volkskrant/VPRO)
NRC Handelsblad
Filmkrant

Birthday girl
Engeland/VS, 2001
Productie: Eric Abraham, Steve Butterworth, Diana Phillips
Regie: Jez Butterworth
Scenario: Jez en Tom Butterworth
Camera: Oliver Stapleton
Montage: Christopher Tellefsen
Art direction: Hugo Luczyc-Wyhowski
Muziek: Stephen Warbeck
Met: Nicole Kidman, Ben Chaplin, Vincent Cassel, Mathieu Kassovitz
Kleur, 93 minuten
Distributie: RCV Film Distribution

14 september 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2002 Filmhuis Roosendaal.