Rsd wo 22 juni 2005 Birth - Jonathan Glazer
BoZ zo 19 en di 21 juni 2005
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2005
- Scores 2004
- Scores 2003

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


In Birth speelt Nicole Kidman een rijke weduwe uit New York. Tien jaar geleden stierf haar man tijdens het joggen. Als ze opnieuw wil trouwen, staat er een tienjarig jongetje op de stoep dat beweert de reÔncarnatie te zijn van haar overleden man. Zo begint een intrigerend spelletje: is-ie het nou wel of niet, maar het antwoord op deze vraag wordt bijna irrelevant naarmate de film vordert. Birth is eerder een karakterstudie van een gebroken vrouw, die na tien jaar emotionele kilte voor het eerst weer het gevoel krijgt dat er echt iemand naar haar kijkt, vol liefde.

Voor Birth liet Jonathan Glazer, die succesvol debuteerde met Sexy Beast, zich inspireren door Stanley Kubrick. Wat de hypnotiserende sfeer en het lijzige tempo betreft, lijkt Birth op Eyes Wide Shut, qua cameravoering op The Shining. Bij de premiŤre in VenetiŽ ontstond veel ophef over de 'badscŤne', waarbij superster Kidman en het jongetje (een geweldige rol van kindacteur Cameron Bright) samen in bad zitten. Pure onzin: Birth is een smaakvolle, intelligente film, die uitstijgt boven de typering reÔncarnatie-thriller.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
Filmkrant

Birth
Land: Verenigde Staten 2004
Speelduur:100 minuten
Genre: Drama, Fantastische film
Regisseur: Jonathan Glazer
Acteur: Nicole Kidman, Lauren Bacall, Cameron Bright, Danny Huston, Anne Heche

16 mei 2005 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2005 Filmhuis Roosendaal.