Rsd wo 20 feb 2002 Billy Elliot - Stephen Daldry
BoZ zo 17 feb 19.00u
di 19 feb 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Er zijn films die zo'n indruk op je maken, dat je ze voor altijd in je hart sluit. Het speelfilmdebuut Billy Elliot van toneelregisseur Stephen Daldry is zo’n film en is perfect in balans: ontroerend wanneer het moet en grappig wanneer het kan. De ster is de destijds 13-jarige Jamie Bell, die al danst sinds zijn zesde en in Billy Elliot zijn talent ontplooit.

Tegen de achtergrond van een bittere mijnstaking, waarbij zowel de baan van zijn vader als zijn oudere broer op de tocht staat, ontdekt de elfjarige Billy Elliot zijn fascinatie voor ballet. Wanneer zijn vader en broer erachter komen dat hun spaarzame centen aan balletlessen worden besteed in plaats van bokslessen, breekt de hel los.

Billy Elliot veroverde de harten van publiek en critici, en won publieksprijzen op de festivals van Gent, Toronto, Stockholm, Dinard en Edinburg. "Billy Elliot is ontroerend, geloofwaardig, indringend, sprankelend en puur. Een filmervaring die je weer even kind laat voelen en je zelf pliés, pirouettes of arabesken makend de bioscoopzaal uit doet huppelen." (Filmkrant)

Officiële site
Internet Movie Database
De Filmkrant
Het Parool
De Telegraaf

Billy Elliot
Engeland, 2000
Productie: David Forrest, Beau Rogers
Regie: Stephen Daldry
Scenario: Lee Hall
Camera: Brian Tufano
Montage: John Wilson
Choreografie: Peter Darling
Muziek: Stephen Warbeck
Met: Jamie Bell, Julie Walters, Gary Lewis, Jamie Draven, Jean Heywood, Stuart Wells, Mike Elliot, Adam Cooper
Kleur, 110 minuten
Distributie: UIP

10 juni 2001, 10 januari 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.