Rsd wo 19 mrt 2003 Bella Martha - Sandra Nettelbeck
BoZ di 18 mrt 2003
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2003
- Scores 2002
- Scores 2001
- Scores 2000
- Scores 1999

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Een goede film voel je in je buik en dat is bij Bella Martha zeker niet alleen te wijten aan de smaakvol in beeld gebrachte exquise gerechten. Regisseuse Sandra Nettelbeck heeft in haar eigen scenario melancholie met levensvreugde verweven, zonder te vervallen in zoetsappige kitsch of melodrama.

Martha is een obsessieve, maar charmante chef-kok. Ze is vrijgezel en leeft voor haar werk; een privť-leven heeft ze nauwelijks. Als haar zus bij een auto-ongeluk om het leven komt, ziet Martha zich met haar nichtje Lina opgezadeld. Omdat ze dat niet kan combineren met haar werk, besluit ze op zoek te gaan naar de Italiaanse vader. Terug in het restaurant, merkt ze tot haar schrik dat haar bazin een Italiaanse hulpkok, Mario, heeft aangesteld. Ze kan in hem niets anders zien dan een rivaal die haar uit de keuken wil werken en begint een stille strijd: wie kan het beste Italiaans koken?

Martina Gedeck (o.a. Das Leben ist eine Baustelle) als Martha en de innemende Sergio Castellitto (o.a L'uomo delle stelle) vielen allebei in de prijzen voor hun excellente vertolkingen. Vooral Gedeck maakt uitstekend voelbaar dat ze afstandelijk doet om haar onzekerheid en kwetsbaarheid te kunnen verbergen. Bella Martha is een heerlijke film, geheel terecht meermaals bekroond, zoals op het vrouwenfilmfestival van Crťteil (beste film).

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
Filmkrant

Bella Martha
Duitsland, 2002
Regie en scenario: Sandra Nettelbeck
Productie: Karl Baumgartner & Christoph Friedel
Camera: Michael Bertl
Montage: Mona Bršuer
Muziek: Manfred Eicher
Met: Martina Gedeck, Maxime Foerste, Sybille Canonica, Katja Studt, August Zirner
Kleur, 105 minuten

9 februari 2003 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2003 Filmhuis Roosendaal.