Rsd do 7 & wo 13 sept 2000 Being John Malkovich - Spike Jonze
BoZ ma 11 & di 12 sept 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 2000

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Dit is echt zo'n film die je gezien moet hebben. Een maalstroom van verrassende en uiterst vermakelijke wendingen, en het gaat nog ergens over ook. Om niet te veel te verklappen hier alleen het begin van het krankzinnige verhaal van de geniale jonge scenarioschrijver Charlie Kaufman.

Craig (John Cusack) is een groot poppenspeler, maar veel geld brengt dat niet op. Hij woont met zijn vrouw Lotte (een onherkenbare Cameron Diaz) in een huis vol exotische dieren. Dan maar solliciteren. Hij wordt aangenomen als archivaris bij een wel heel merkwaardig bedrijf, dat huist op de zeveneneenhalfde etage van een groot kantoorgebouw. Iedereen moet er dan ook gebogen lopen. Achter een kast vindt hij met sexy kantoorgenote Maxine (Catherine Keener) een gat in de muur. Het blijkt de ingang van een glijbaan die uitkomt in het brein van acteur John Malkovich. Na een kwartiertje wordt je daar dan weer uitgekieperd, in de berm van de snelweg. Dat vraagt om exploitatie.

Being John Malkovich gaat over identiteit, een beroemd iemand (willen) zijn, maar ook over geldzucht, commercie en uiteindelijke onsterfelijkheid door klonen. Het absurde verhaal is op een ernstige, sobere manier verfilmd, waardoor de serieuze thema's achter de komedie hout snijden. We gaan nog veel horen van Jonze en Kaufman.


OfficiŽle site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Volkskrant
De Filmkrant

Being John Malkovich
Verenigde Staten, 1999
Productie: Michael Stipe, Sandy Stern
Regie: Spike Jonze
Scenario: Charlie Kaufman
Camera: Lance Acord
Geluid: Forrest Brakeman
Montage: Eric Zumbrunnen
Art direction: K.K. Barrett
Muziek: Carter Burwell
Met: John Cusack, Cameron Diaz, Catherine Keener, John Malkovich
Kleur, 112 minuten
Distributie: UIP

17 juni 2000 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.