Rsd do 23 mei 2002 Before Night Falls - Julian Schnabel
BoZ zo 26 mei 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 Na Basquiat is deze tweede film van Julian Schnabel wederom een portret van een bij leven miskende kunstenaar. De schrijver Reinaldo Arenas, op wiens autobiografie Before Night Falls ten dele is gebaseerd, verwierf pas faam na zijn dood in 1990, toen zijn memoires in de top tien van beste boeken in de New York Times Book Review belandde.

Reinaldo Arenas (Javier Bardem) leefde aan de zelfkant van de maatschappij uit noodzaak: hij was homoseksueel en dichter/schrijver, een combinatie die beslist af te raden was in het revolutionaire Cuba van Fidel Castro. In 1973 belandde hij in de gevangenis. In 1980, toen Castro homoseksuelen, mentaal zieken en gevangenen toestemming gaf Cuba te verlaten, vertrok hij naar de VS. 'Het land van onbegrensde mogelijkheden' blijkt echter niet het paradijs dat hij zich had voorgesteld.

De ontroerende vertolking, exotische Cubaanse klanken, wondermooie poŽzie en gastoptredens van Johnny Depp en Sean Penn zijn redenen genoeg om deze film te zien. Before Night Falls won de grote prijs van de jury op het Filmfestival van VenetiŽ in 2000. De sublieme acteerprestatie van Javier Bardem werd o.a. bekroond met een Oscarnominatie.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Parool
De Telegraaf
De Volkskrant
NRC Handelsblad
de Filmkrant

Before night falls
Verenigde Staten, 2000
Productie: John Kilik
Regie: Julian Schnabel
Scenario: Cunningham O'Keefe, Lázaró Gómez Carilles, Julian Schnabel
Camera: Xavier Pérez Grobet, Guillermo Rosas
Montage: Michael Berenbaum
Muziek: Carter Burwell, Lou Reed, Laurie Anderson
Met: Javier Bardem, Johnny Depp, Olivier Martinez, Andrea di Stefano, Michael Wincott
Kleur, 125 minuten
Distributie: Cinemien
Kijkwijzer: 12

6 april 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2002 Filmhuis Roosendaal.