Rsd wo 14 aug 2002 Baran - Majid Majidi
BoZ di 13 aug 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Baran (regen) is een liefdesverhaal dat zich grotendeels afspeelt in een flatgebouw in aanbouw, in een Iraanse stad. Een donkere, koude plek, waar veel illegale Afghaanse vluchtelingen werken. De bevolking waardeert de bijdrage van de Afghanen aan de huizenbouw niet erg. Er is regelmatig paniek als een controleur langskomt, op zoek naar illegalen. De Iranees Lateef werkt er als theejongen. Dat lekker rustige baantje raakt hij kwijt aan de jonge Rahmat, die te zwak is om de zware zakken cement te versjouwen. Lateef is woest, temeer daar die jongen ook nog een Afghaan is. Op voor hem schokkende wijze komt Lateef er achter dat er met Rahmat iets vreemds aan de hand is. Zijn wereld komt hierdoor totaal op zijn kop te staan.

Baran is heel anders dan sommige van de Iraanse films die we eerder draaiden, die nog wel eens als 'moeilijk' ervaren werden. Kaal vormgegeven minimale en zeer symbolische vertellingen, die een zwaar beroep doen op de eigen invulling door de kijker. Majidi gaat totaal anders te werk: Baran is een eenvoudig, prachtig vormgegeven romantisch verhaal, dat de kijker zeer voor zich inneemt. Niet voor niets is Majidi zeer geliefd in Amerika, waar hij ondermeer voor Oscars genomineerd werd. De vluchtelingenproblematiek wordt subtiel verweven in het verhaal over wel heel onbaatzuchtige liefde. Melodramatisch en integer tegelijk. Een bijzondere combinatie, en een heerlijke film die velen van u zeer zal bevallen.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
De Telegraaf
Cinema.nl
Filmkrant

Baran
Iran, 2001
Productie: Majid Majidi, Fouad Nahas
Regie en scenario: Majidi Majidi
Camera: Mohammad Davudi
Montage: Hassan Hassandoost
Muziek: Ahmad Pezhman
Met: Hossein Abedini, Reza Naji, Zahra Bahrami
Kleur, 94 minuten
Distributie: Cinemien
Kijkwijzer: 12

23 juni 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2002 Filmhuis Roosendaal.