Actueel programma Filmhuis Roosendaal

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

Vorige film

Volgende film

 

DONDERDAG 2 APRIL 1998
AUTUMN MOON- CLARA LAW

De identiteit van de Chinese burger,
heen en weer geslingerd tussen oost en west

Het is niet verwonderlijk dat het opbouwen van een nieuw bestaan in een ander land een terugkerend thema is in het werk van Clara Law. Geboren in Macao, China, verhuisde ze op tienjarige leeftijd met haar ouders naar Hongkong. Na haar filmopleiding in Londen, keerde ze terug naar Hongkong om daar te gaan werken bij de televisie. Tegenwoordig woont ze in AustraliŽ met haar man Eddie Fong, die tevens haar vaste scenarioschrijver is. Voor haar films putte ze uit eigen ervaring: "Ik heb geprobeerd zonder mijn roots te leven, maar dat is niet gelukt. Je kunt je oorsprong niet vergeten."

In AUTUMN MOON laat ze zien hoe de vijftienjarige Wai zich voorbereidt op haar toekomstige leven in het buitenland. Ze brengt het laatste schooljaar door bij haar grootmoeder in Hongkong. Haar ouders zijn alvast naar Canada geŽmigreerd, met het oog op de teruggave van Hongkong aan China. Wai ziet er tegenop te emigreren, omdat ze vreest al haar vriendinnen te verliezen. Veel van hen zijn al vertrokken naar Canada of AustraliŽ.

Dan ontmoet ze de Japanner Tokio. Hij is op vakantie in Hongkong om eens goed te eten. De moderne architectuur van beton en glas gbekijkt hij door de lens van zijn videocamera. Ze trekken een tijdje met elkaar op en hoewel Tokio tien jaar ouder is en ze beiden maar gebrekkig Engels spreken, kunnen ze het goed met elkaar vinden. Op zijn vraag waar hij een traditioneel restaurant kan vinden, brengt Wai hem eerst naar de MacDonalds waar zij traditioneel altijd haar verjaardagen vierde. Als Tokio er op aandringt een echte Chinese maaltijd te willen proberen, neemt Wai hem mee naar haar oma die voor hen kookt.

Clara Law verwerkt in de ontmoetingen van het drietal de verschillen tussen de Japanse, de traditionele Chinese en de moderne westerse cultuur. Hoewel ze niet altijd begrip kunnen opbrengen voor elkaars opvattingen, vieren Wai en Tokio tenslotte samen het traditionele herfstfeest, dat zowel in Japan als in Hongkong gevierd wordt.

Autumn Moon
Hongkong/Japan, 1992
Regie: Clara Law.
Scenario: Eddie L.C. Fong
Camera: Tony Leung.
Montage: Eddie L.C. Fong.
Met: Li Pui Wai, Masatoshi Nagase, Choi Siu Wan.
Kleur, 108 minuten.

 

1 maart 1998.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright © 1998 Filmhuis Roosendaal.