Rsd do 31 okt 2002
do 20 mei 2004
Atanarjuat, the fast runner - Zacharias Kunuk
BoZ ma 4 nov 2002
ma 24 mei 2004
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


De Inuit, vroeger zeiden we Eskimo's, hebben vele eeuwen dezelfde levenswijze in stand gehouden. De moderne technologie van tegenwoordig heeft het leven van de Inuit sterk aangetast: werkloosheid, alcoholisme en zelfmoord zijn de nieuwe norm. De puur oraal overleverde cultuur dreigt hierdoor verloren te gaan. Zacharias Kunuk probeert vanaf 1981 in zijn films zo veel mogelijk het traditionele leven vast te leggen, nu er nog iets over bekend is. Met de cast van zijn eerste speelfilm leefde hij geheel volgens de traditie, jagend onder barre omstandigheden. Zo geeft hij weer inhoud aan het ontspoorde leven van zijn dorpsgenoten uit Igloolik. Hij werkt met vaste cameraman Norman Cohn op digitale video, want conventionele filmapparatuur bevriest. Het levert prachtige beelden op.

De legende van Atanarjuat en Oki is een verhaal over loyaliteit, jaloezie en wraak, bedoeld om het belang van gemeenschapszin te benadrukken. Twee mannen begeren dezelfde vrouw. Atanarjuat vlucht op spectaculaire wijze, naakt rennend over het ijs, voor de heetgebakende zoon van het stamhoofd. De kleine gemeenschap raakt uit balans door wraakzucht. Natuurlijk keert de held Atanarjuat terug om de harmonie te herstellen. Het verhaal wordt in zeer rustig tempo verteld, met veel aandacht voor de dagelijkse details van een onbekende cultuur.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl (Volkskrant/VPRO), inclusief interviews, videofragmenten en links
NRC Handelsblad
Filmkrant

Atanarjuat, the fast runner
Canada, 2001
Productie: Paul Apak Angilirq, Norman Cohn, Zacharias Kunuk
Regie: Zacharias Kunuk
Scenario: Paul Apak Angilirq
Camera: Norman Cohn
Montage: Zacharias Kunuk, Norman Cohn, Marie-Christine Sarda
Art direction: James Ungalaaq
Muziek: Chris Crilly
Met: Natar Ungalaaq, Sylvia Ivalu, Peter-Henry Arnatsiaq, Lucy Tulugarjuk, Madeline Ivalu
Kleur, 167 minuten
Distributie: Contact Film

28 maart 2004 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2004 Filmhuis Roosendaal.