Rsd wo 22 sept 99 Artemisia - Agnès Merlet  
BoZ ma 20 sept 99
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Artemisia Gentilleschi (1563-1639) wordt gezien als een van de eerste vrouwelijke kunstschilders in onze beschaving. Als dochter van een beroemd frescoschilder raakte ze al jong bekend met het vak, als hulpje van haar vader. Het werd in die tijd echter totaal niet geaccepteerd dat een meisje zich als kunstenaar manifesteerde, zeker als ze daarbij mannelijke naaktmodellen nodig meende te hebben. Pogingen om Artemisia in het keurslijf van de klassieke vrouwenrol te dwingen falen, want ze is totaal geobsedeerd door haar kunst. Centraal in de film staat het liefdesdrama van Artemisia en een oudere kunstenaar, haar uiteindelijke leraar Augostino Tassi, uitlopend in het eerste gedocumenteerde verkrachtingsproces uit de geschiedenis.

Valentina Cervi, bekend uit Portrait of a Lady, ziet er prachtig uit in haar dramatische hoofdrol. De film is geschoten in tinten die sterk doen denken aan de kunstwerken uit de tijd van het verhaal. Deze filmbiografie is een romantisch en ontroerend liefdesverhaal over een leven in dienst van de kunst in een vrouwonvriendelijke wereld.

The Miramax Cafe: Officiële homepage
Internet Movie Database
De Filmkrant

Artemisia
Frankrijk, 1997.
Produktie: Patrice Haddad.
Regie: Agnès Merlet.
Scenario: Agnès Merlet en Christine Miller.
Camera: Benoit Delhomme.
Geluid: François Waledisch.
Montage: Guy Lecorne.
Muziek: Krishna Levy.
Met: Valentina Cervi, Michel Serrault, Miki Manojlovic.
Kleur, 98 minuten.
Distributie: Cinemien

21 juli 1999.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright © 1999 Filmhuis Roosendaal.