Rsd do 22 juni 2000
wo 28 juni 2000
Anna and the King - Andy Tennant
BoZ ma 26 juni 2000
di 27 juni 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Anna and The King is de nieuwste versie van Anna and The King of Siam (1946). Dit klassieke, heerlijk romantische verhaal werd in 1956 verfilmd als musical van Rogers & Hammerstein, waarin Yul Brynner de show stal, en kwam vorig jaar uit als animatiefilm. Andy Tennants versie is een kostuumfilm vol oogstrelende, exotische beelden met als troef Jodie Foster in de hoofdrol, een van de meest gerespecteerde actrices van dit moment.

Voor wie het verhaal niet kent: in 1862 reist de Engelse gouvernante Anna (Foster) met haar zoontje naar het koninkrijk Siam, het tegenwoordige Thailand. Daar gaat ze lesgeven aan de kinderen van koning Mongkut. Maar liefst 58 heeft hij er en wel zestig vrouwen. Hij houdt er dan ook een compleet damesvoetbal-, hockey-, handbal- en volleybalteam op na. De koning, gespeeld door de Aziatische superster Chow Yun-Fat, raakt steeds meer onder de indruk van de voortvarende Anna, die zich echter, koppig als ze is, aan protocols weinig gelegen laat liggen. Culturele en vooral amoureuze botsingen zijn het gevolg, waarbij beiden zich schuldig maken aan discriminatie en seksisme.

In Anna en The King laat Tennant goed het contrast zien tussen oost en west en de vooroordelen die daarbij horen. Ook richt hij zich op de ontluikende romance tussen de jonge weduwe en de koning, want wie is er nu vies van romantiek?

OfficiŽle site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Volkskrant

Anna and the King
VS, 1999
Regie: Andy Tennant
Scenario: Steve Meerson & Peter Krikes
Camera: Caleb Deschanel
Montage: Roger Bondelli
Muziek: George Fenton
Met: Jodie Foster, Yun-Fat Chow, Ling Bai, Tom Felton
Kleur, 147 minuten

5 mei 2000 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.