Rsd do 10 jan 2002 Angels of the Universe - Fridrik Thór Fridriksson
BoZ ma 14 jan 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Englar alheimsins, oftewel Engelen van het universum, is de verfilming van het gelijknamige boek van de bekendste IJslandse schrijver van het moment: Einar Mar Gudmundsson. Het boek is een hommage aan Paul, de broer van de schrijver. Paul is van jongs af aan een bijzonder mens. Een dichter, niet helemaal van deze wereld. Zijn wankele emotionele evenwicht wordt verstoord als zijn vriendin hun relatie verbreekt. Door zijn woedeuitbarstingen komt hij in een klassieke psychiatrische inrichting terecht. Het tweede deel van de film schetst Pauls gesmoorde leven tussen een stel geestige, interessante gekken. De vergelijking met de filmklassieker One Flew Over The Cuckoo's Nest is daarbij snel gemaakt.

De verstikkende controle van het leven op het geďsoleerde IJsland wordt voelbaar gemaakt met prachtige beelden. Een hoofdrol speelt daarbij de alom aanwezige zee, tegelijk beeld voor de oneindige vrijheid én de niet te doorbreken muur om het bestaan. Al deze verhevenheid, de poëzie en het sociaal engagement worden met veel humor en aardsheid gelardeerd, zodat het zeer aangenaam kijken blijft.

IJsland heeft, gezien het kleine aantal inwoners, een ongelooflijk rijk cultureel leven. De elite daarvan werkte mee aan Angels Of The Universe. Naast de genoemde schrijver en de grote regisseur Fridrik Thor Fridrikson, van wie we eerder Children Of Nature en Cold Fever draaiden, zijn het de bandleden van Sigur Ros. Zij componeerden de muziek.

Internet Movie DataBase
De Volkskrant
Het Parool
de Filmkrant

Angels of the universe
IJsland, Noorwegen, Duitsland, Denemarken, 2000, 100 minuten
Regie en productie: Fridrik Thór Fridriksson
Scenario: Einar Már Gudmundsson
Camera: Harald Gunnar Paalgard
Montage: Skule Eriksen, Sigvaldi Kárason
Art direction: Jon Steinar Ragnarsson
Muziek: Hillmar Örn Hilmarsson
Met: Ingvar E. Sigurdsson, Baltasar Kormákuk, Björn Jörundur Fridbjörnsson, Hilmir Snaer, Margrét Helga Jóhannsdóttir, Theódór Júliusson
Distributie: Upstream Pictures
Kijkwijzer: 12

8 dec 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.