Rsd do 1 mrt 2001 American Psycho - Mary Harron
BoZ di 6 mrt 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Een van de meest omstreden, want gewelddadigste boeken van de vorige eeuw is American Psycho van Bret Easton Ellis. Deze Amerikaanse schrijver moest een tijd onderduiken om zelf niet aan reepjes gescheurd te worden. Waar het boek over gaat? Over de stinkend rijke Wall Street-yup Patrick Bateman die geobsedeerd is door zijn plastic uiterlijk, merken, trendy restaurants en er ’s nachts op los moordt.

Hoe verfilm je zo’n gruwelijk boek? Diverse pogingen strandden, maar Mary Harron, die debuteerde met I Shot Andy Warhol, zette door, ook al haakte Leonardo DiCaprio af voor de hoofdrol, bang voor zijn reputatie. ‘Vervanger’ Christian Bale is de ideale Bateman: een knappe, maar onopvallende en koude verschijning die de boel onder controle lijkt te hebben, maar langzamerhand in een psychopaat verandert. Daarbij brengt Harron de moordpartijen – hoe gek het ook klinkt – discreet in beeld. Zij beschouwt American Psycho vooral als een scherpe satire op de jaren tachtig, waarin de rijkaard bakken met geld verdiende en dacht zich alles te kunnen veroorloven, maar de arme man steeds armer werd en de wereld steeds harder en gevoellozer. Daarbij houdt Harron de mogelijkheid open of Batemans folteringen en moorden allemaal wel echt gebeurd zijn.

OfficiŽle site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Filmkrant

American psycho
Verenigde Staten, 2000
Productie: Edward R. Pressman, Chris Hanley, Christian Halsey Solomon
Regie: Mary Harron
Scenario: Mary Harron, Guinevere Turner
Camera: Andrzej Sekula
Montage: Andrew Marcus
Art direction: Andrew Stearn
Muziek: John Cale
Met: Christian Bale, Willem Dafoe, ChloŽ Sevigny, Reese Witherspoon, Jared Leto, Justin Theroux
Kleur, 97 minuten
Distributie: RCV Film Distribution

9 januari 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.