Rsd do 3 feb 2000 American History X - Tony Kaye
BoZ ma 7 feb 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film/p>

 


We hadden niet gedacht dat een controversiŽle film als American History X de hoogst gewaardeerde film van 1999 zou worden. Uit de behaalde score, maar liefst een 9,31, blijkt dat deze debuutfilm van Tony Kaye een diepe indruk heeft nagelaten. Het aangrijpende verhaal over de Amerikaanse White Power-beweging wordt verteld aan de hand van prachtig gefotografeerde, energieke beelden.

Een lange flashback laat zien hoe de neonazi Derek Vineyard (Edward Norton) koudweg twee zwarten doodschiet die zijn auto willen stelen. Derek draait voor drie jaar achter de tralies, waar hij het extreem-rechtse gedachtegoed afzweert. Als hij vrijkomt, blijkt dat zijn jongere broer Danny dezelfde haatdragende skinhead is geworden die hij vroeger was. Met zijn overtuigingskracht, die hij vroeger aanwendde om zijn medeskins op te zwepen, probeert Derek nu zijn broer uit het extreem-rechtse milieu te halen.

De kracht van American History X ligt in het feit dat de bad guy niet alleen maar bad is, maar ook intelligent en sympathieke trekjes heeft. Daardoor komt 'het kwaad' akelig dicht bij ons in de buurt. Voor zijn onvergetelijke vertolking kreeg Edward Norton zijn tweede Oscarnominatie. Ook momenteel doet hij van zich spreken vanwege zijn rol in The Fight Club van David Fincher.

OfficiŽle site
Internet Movie Database
De Telegraaf
De Volkskrant
Het Parool
De Filmkrant
Film is slechts licht in de duisternis

American history X
Verenigde Staten, 1998
Productie: John Morrissey
Camera en regie: Tony Kaye
Scenario: David McKenna
Montage: Jerry Greenberg, Alan Heim
Art direction: Dan Oleixiewicx, James Kyler Black
Muziek: Anne Dudley
Met: Edward Norton, Edward Furlong, Fairuza Balk, Beverly D'Angelo, Jennifer Lien, Ethan Suplee, Avery Brooks, Elliott Gould, Stacey Keach
Zwart-wit en kleur, 117 minuten
Distributie: RCV Film Distribution

17 januari 2000.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.