Rsd do 8 juni 2000
wo 14 juni 2000
American Beauty - Sam Mendes
BoZ ma 12 juni 2000
di 13 juni 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


American Beauty was een van de grootste verrassingen van het afgelopen jaar uit Hollywood. Deze film, die diverse Oscars in de wacht sleepte, is een originele tragikomedie over een schijnbaar gelukkig leven, gebaseerd op geld, status en macht.

Kantoorsul Lester Burnham (fantastische, met een Oscar bekroonde rol van Kevin Spacey) beleeft al jaren onder de douche letterlijk zijn 'hoogtepunt van de dag'. Het materialisme van zijn vrouw (Annette Bening) en het in zichzelf gekeerde gedrag van zijn dochter hebben hem afgestompt en eenzaam gemaakt. Maar als Lester het wulpse vriendinnetje van zijn dochter ontmoet, wordt hij wakker. Hij wil zo snel mogelijk weer een gespierde Adonis worden, in de hoop zijn Lolita te veroveren. Het feit dat wij in Lester een 42-jarige puber zien, maakt zijn zoektocht naar hartstocht des te schrijnender.

Net als Happinness van Tod Solondz en David Finchers Fight Club gaat American Beauty over mensen die alles hebben, maar niets meer voelen. De Britse theaterregisseur Sam Mendes zorgt in zijn debuutfilm echter ook voor verlossing. Het leven heeft ook zijn schone kanten, vertelt hij ons. Die moet je zoeken in kleine dingen. Neem buurjongen Rickey, die het dagelijkse leven vastlegt op video en zwijmelt bij een plastic zak die danst op de wind.

OfficiŽle site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Volkskrant
De Filmkrant

American beauty
Verenigde Staten, 1999
Productie: Bruce Cohen en Dan Jinks
Regie: Sam Mendes
Scenario: Alan Ball
Camera: Conrad L. Hall
Montage: Tariq Anwar en Christopher Greenbury
Art direction: David S. Lazan
Muziek: Thomas Newman
Met: Kevin Spacey, Annette Bening, Thora Birch, Mena Suvari
Kleur, 121 minuten
Distributie: UIP

5 mei 2000 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.