Rsd do 16 maart 2000 Los amantes del círculo polar - Julio Medem
BoZ di 21 maart 2000
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Ana, Otto, Medem: het maakt niet uit of je voor- of achteraan begint te lezen. Ronde namen als het ware, oftewel palindromen. Ook het leven van de twee eerstgenoemde geliefden verloopt in cirkels. Het is van kinds af duidelijk dat ze voor elkaar bestemd zijn, maar het toeval zit soms lastig in de weg. Zelfs als Otto's vader en Ana's moeder een relatie krijgen en samen gaan wonen, komt er nog iets tussen. De belangrijkste momenten in hun liefdesgeschiedenis worden steeds getoond vanuit beider standpunt. Een plekje op de poolcirkel blijkt in hun levensloop de plaats waar alles steeds samenkomt en waar het alomtegenwoordige lot nog een paar verrassingen in petto heeft.

De Baskische regisseur Julio Medem (o.a. La ardilla roja en Vacas) maakt altijd ware constructies van zijn films door er allerlei betekenissen in te stoppen en verbanden te leggen. Tegelijkertijd blijven zijn films toegankelijk, meeslepend en zeer prettig om naar te kijken, waardoor de bijna mathematische structuur van zijn verhalen niet geforceerd overkomt. Dat geldt zeker voor het hartverwarmende liefdesverhaal dat 'De geliefden van de poolcirkel' uiteindelijk is.

In Bergen op Zoom kunt U voorafgaand aan de film veel meer over het werk van de nog jonge, maar toch al grote filmmaker Medem horen in een lezing van filmdocent Radboud Lucassen van stichting MEI. Tevens vertonen we zijn voorlaatste film Tierra.

Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Volkskrant
De Filmkrant
Film is slechts licht in de duisternis

Los amantes del círculo polar
Spanje, 1998
Productie: Fernando Bovaira
Scenario en regie: Julio Medem
Camera: Gonzalo Berridi
Montage: Ivan Aledo
Art direction: Satur Idarreta
Muziek: Alberto Iglesias
Met: Fele Martinez, Najwa Nimri, Nancho Novo, Maru Valdiviesio, Peru Medem
Kleur, 114 minuten
Distributie: Cinemien

9 februari 2000.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.