Rsd do 21 okt 2004 Als twee druppels water - Fons Rademakers
BoZ di 26 okt
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2004
- Scores 2003
- Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Fons Rademakers' meesterwerk 'Als twee druppels water' was een succes in 1963: liefst 500.000 bioscoopbezoekers en geselecteerd voor het filmfestival van Cannes. Daarna was deze verfilming van De donkere kamer van Damocles van W.F. Hermans nauwelijks meer te zien. Financier Freddy Heineken verbood in 1982 een vertoning op tv, naar verluidt vanwege de rol die zijn ex-minnares Nan Los in de film speelde. Na meer dan veertig jaar vertonen we deze film in het kader van zestig jaar bevrijding. Er zijn opnamen gemaakt in Bergen op Zoom en Rademakers is van oorsprong een Roosendaler.

Ducker leidt ondanks de oorlog een rustig, saai leven als sigarenverkoper. Dan landt er een parachutist achter zijn huis. Deze stelt zich voor als Dorbeck en lijkt als twee druppels water op Ducker. Dorbeck sleept Ducker mee in een stroom van verzetsactiviteiten. Hij moet geheimzinnige foto's ontwikkelen, wat mislukt. Hij ziet Dorbeck als de geslaagde versie van zichzelf: "Zoals die man is, zo had ik moeten zijn." Hij voert alle opdrachten uit en wordt zo deel van de oorlog die tot dan toe langs hem heenging.

De hele film blijft onduidelijk of Dorbeck echt bestaat of voortkomt uit de fantasie van Ducker. Deze diffuse identiteit maakt de essentie van het verhaal uit. De oorlog maakt dat niemand meer weet wie hij is, de relatie tussen het 'ik' en het geweten vervaagt.

Internet Movie DataBase
Cinema.nl
Hifi.nl

Als twee druppels water
Nederland, 1963, 119 minuten
Regie: Fons Rademakers
Scenario: Fons Rademakers, naar De donkere kamer van Damocles van W.F. Hermans
Productie: Fons Rademakers en Freddy Heineken
Fotografie: Raoul Coutard, ass. Ed van der Elsken
Met: Lex Schoorel, Nan Los, Elise Hoomans, Guus Verstaete van Doude

24 september 2004 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright 2004 Filmhuis Roosendaal.