Roosendaal wo 30 nov 2011

Almanya (Wilkommen in Deutschland) - Yasemin Samdereli

Bergen op Zoom ma 28 nov 2011
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2011
- Scores 2010
- Scores 2009

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Huseyin Yilmaz kwam in de zestiger jaren als jonge man naar Duitsland als gastarbeider. Nu hij met pensioen is wil hij terug naar Turkije om een huis op zijn familiegrond op te knappen. Zijn familie moet mee. Dat leidt tot grote consternatie want de kinderen zijn druk bezet en leven voor de toekomst, de kleinkinderen hebben zo hun eigen problemen en zijn vrouw denkt dat hij niet goed wijs is. Maar goed, Huseyin is hoofd van de familie en zijn wil is wet. Zo komt het dat ze met zijn allen in de herfstvakantie naar Istanboel vliegen om vandaar in een busje naar Anatolië te reizen. Onderweg vertelt nicht Canan aan de jongste van het stel, de kleine Cenk, hoe de geschiedenis van Opa en Oma ooit begon.

Op lichtvoetige toon doet Yasemin Sandereli uit de doeken hoe het de eerste gastarbeiders verging in Duitsland en hoe ze tegen het gastland aankeken. Het onverstaanbare Duits, de vreemde gewoontes zoals een kerstboom, een man aan een kruis of een toiletpot. Het was een cultuurschok van jewelste.

Je kunt het een beetje de Turkse Bienvenue chez les Ch’tis noemen: er wordt hartverwarmend in overdreven, clichés worden niet geschuwd, met als resultaat een verfrissende bitterzoete komedie.

Internet Movie Database
Recensies Nederland
Recensies internationaal
Officiële website

Almanya - Wilkommen in Deutschland
Duitsland 2011, 97 minuten
Regie: Yasemin Samdereli
Acteurs: Fahri Ögün Yardim, Demet Gül, Vedat Erincin, Lilay Huser, Denis Moschitto, Petra Schmidt-Schaller, Aylin Tezel, Rafael Koussouris
Speelduur: 97 minuten

12 nov 2011 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2011 Cinema Paradiso.