Actueel programma Filmhuis Roosendaal

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

Vorige film

Volgende film

 

DONDERDAG 16 OKTOBER 1997
ALL THINGS FAIR - BO WIDERBERG

Verliefd op de lerares

Zweden kan in deze tijd nog maar amper een filmland genoemd worden. Slechts Ingmar Bergman verwierf vanaf de jaren vijftig bekendheid in Europa. De laatste jaren gaat Zweden steeds meer over tot het maken van films in coproductie met Denemarken. Hierdoor kon een cinematografisch talent als Lars Von Trier (Breaking the Waves, Europa) zijn films maken. Ook All Things Fair kwam op die manier tot stand. De film was al in 1995 één van de grootste kassuccessen in het thuisland.

Het verhaal begint in de Tweede Wereldoorlog. Stig is een scholier van 15. Zijn belangstelling gaat meer uit naar alles wat met seks te maken heeft dan naar de leerstof. Seksualiteit is het favoriete gespreksonderwerp met zijn schoolvrienden, maar het blijft veelal bij woorden, totdat Stig een nieuwe lerares krijgt. Viola is haar naam en zij is 37. Voor het groepje opgroeiende jongens wordt ze een bron van seksuele fantasieën. Stig besluit om zijn kans te wagen wanneer hij een moment alleen is met zijn nieuwe lerares. Opvallend is de rol van Viola's echtgenoot, die niet jaloers reageert als hij het koppel in bed treft. Er ontstaat zelfs een vriendsschap tussen hem en de jongen, die duurzamer blijkt dan de liefde van Stig voor Viola.

Dit ongewone liefdesverhaal gesitueerd tegen een historische achtergrond is gebaseerd op herinneringen van de regisseur en scenarist Bo Widerberg. Widerberg is in de Zweedse cinema geen onbekende. Hij startte als filmcriticus en begon begin jaren zestig films te maken. All Things Fair is zijn eerste filmproject sinds negen jaar en is een intieme en persoonlijke film geworden. De rol van Stig wordt vertolkt door zijn eigen zoon, Johan Widerberg. De film kreeg een Oscarnominatie voor Beste Buitenlandse film en op het filmfestival van Berlijn 1996 kreeg hij de Zilveren Beer.

All Things Fair (Lust och fägring stor), Zweden/Denemarken, kleur, 1995, 130 minuten
Regie en scenario: Bo Widerberg
Met: Johan Widerberg, Marika Lagercrantz, Tomas von Brömsen, Karin Huldt.

De laatste wijziging op het FILMHUISWEB was op 16 september 1997.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg. Copyright © 1997 Filmhuis Roosendaal.