Actueel programma Filmhuis Roosendaal

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

Vorige film

Volgende film

 

DONDERDAG 12 FEBRUARI 1998

DANNY BOYLE

De film na Trainspotting

Hij speelde onder meer een Schotse junkie in de rauwe cultfilm Trainspotting, een biseksuele vertaler in het fraaie epos The Pillow Book, een muzikale mijnwerker in het sociale drama Brassed Off (op 26 februari te zien in het Filmhuis) én een amateuristische kidnapper in A LIFE LESS ORDINARY. Laatstgenoemde film is van regisseur Danny Boyle, producent Andrew MacDonald en scenarioschrijver John Hodge, beter bekend als ‘de makers van Trainspotting’en Shallow Grave. De ‘hij’ in dit verhaal is de tot sterstatus verheven Ewan McGregor.

Ewan McGregor heeft in A LIFE LESS ORDINARY de rol van Robert, een vreedzame Schotse schoonmaker die emplooi heeft gevonden in de Verenigde Staten. Door de komst van een schoonmaakrobot kan Robert zijn baantje echter wel vergeten. Hij weigert zijn ontslag te accepteren en gaat verhaal halen bij zijn baas. Dat loopt een beetje uit de hand. Voordat ie het weet, heeft Robert de dochter van de baas gekidnapt. Het meisje Celine, een uitstekende rol van Cameron Diaz, ervaart dat als een welkom verzetje in haar landerige leventje. Het tweetal vlucht naar de woestijn. Niet zozeer de politie komt in actie, als wel het opperwezen. Want die vindt dat er te veel ellende op de wereld is en te weinig liefde. Twee engelen (Holly Hunter en Delroy Lindo) krijgen de opdracht om Robert en Celine verliefd op elkaar te laten worden.

Deze romantische, hemelse invalshoek in de film doet denken aan de ‘screwball-comedy’ van regisseurs als Frank Capra en Preston Sturges. De makers van A LIFE LESS ORDINARY wilden dan ook een moderne ode brengen aan dit genre dat uitblonk door sprankelende, spitse dialogen en degelijk acteerwerk. A LIFE LESS ORDINARY heeft nog een extraatje in huis: betoverende beelden, onder andere van het Amerikaanse woestijnlandschap.

A life less ordinary
Groot-Brittannië, 1997.
Produktie: Andrew MacDonald.
Regie: Danny Boyle.
Scenario: John Hodge.
Camera: Brian Tufano.
Geluid: Douglas Cameron.
Montage: Masahiro Hirakubo.
Muziek: David Arnold.
Met: Ewan McGregor, Cameron Diaz, Holly Hunter, Delroy Lindo.
Kleur, 100 minuten.

 

25 januari 1998.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright © 1998 Filmhuis Roosendaal.