BoZ di 28 maart 2000 Aimée & Jaguar - Max Färberböck
Rsd wo 29 maart 2000
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film  

 


Aimée en Jaguar is een liefdesdrama tussen twee vrouwen in oorlogstijd, gebaseerd op een waargebeurd verhaal en het boek van Erica Fischer. De film werd een grote hit in Duitsland. De voorpremière in Bergen op Zoom scoorde liefst een 9,19.

In zijn debuutfilm toont cineast Max Färberböck de levensloop van Lilly Wust. Lilly, inmiddels 86 jaar, woont nog steeds in Berlijn waar ze in de Tweede Wereldoorlog de joodse vrouw Felice Schragenheim ontmoet. Te midden van alle oorlogsgeweld ontbrandt een liefde tussen de twee vrouwen, in hun diepste wezen elkaars tegenpolen. Zij plukken de dag tot het onvermijdelijke noodlot toeslaat.

De charme van Aimée en Jaguar ligt vooral in het geschetste tijdsbeeld. Terwijl Berlijn wordt gebombardeerd, maken de bewoners er het beste van. Ze feesten en leven alsof er niets aan de hand is. Het indrukwekkendst zijn de hoofdrolspeelsters: Maria Schrader (Felice) en Julian Köhler (Lilly). Zij spelen hun personage vol overtuiging. Terecht zijn ze op het filmfestival van Berlijn met een Zilveren Beer beloond als beste actrice en maakt de film zelf kans op een Oscar.

Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Volkskrant
De Filmkrant

Aimée & Jaguar
Duitsland, 1998
Productie: Günther Rohrbach en Hano Huth
Regie: Max Färberböck
Scenario: Max Färberböck en Rona Munro naar het gelijknamige boek van Erika Fischer
Camera: Tony Imi
Montage: Barbara Hennings
Geluid: Benjamin Schubert
Muziek: Jan A.P. Käzmarek
Met: Maria Schrader, Juliane Köhler, Heike Makatsch, Johanna Wokalek, Elisabeth Degen, Detlev Buck
Kleur, 125 minuten
Distributie: Cinemien

1 februari 2000.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.