Rsd wo 13 jan 99 Afterglow - Alan Rudolph
BoZ di 12 jan 99
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Afterglow is het licht dat nagloeit als het vuur is uitgebrand. 'A comedy of tears' noemen regisseur Alan Rudolph en producent Robert Altman hun film zelf. Leedvermaak is dan ook een belangrijk ingrediŽnt van deze relatiekomedie, die naast een aantal uitstekende grappen ook goede vertolkingen bevat.

Hoewel hij Lucky Mann (Nick Nolte) heet, valt nog te bezien of hij zo'n gelukkige man is. Zijn huwelijk met de verlopen B-actrice (Julie Christie) is op sterven na dood en zijn slippertje met Marianne (Flynn Boyle) is vanaf de eerste dag gedoemd te mislukken. Marianne is ongelukkig getrouwd met een succesvolle jonge zakenman met een moedercomplex (een verrassende Johnny Lee Miller, Sick Boy uit Trainspotting). Rond deze vier mensen speelt zich een rituele dans van overspel en verleiding, jaloezie en onbegrepen emoties af.

Julie Christie, beroemd geworden door Dr. Zhivago, is zelden meer in een noemenswaardige film te zien geweest. Haar rol van voormalige B-filmster, die languit op de sofa naar haar oude horrorfilms kijkt, is haar dus bijna op het lijf geschreven. In ieder geval was haar vertolking goed voor een Oscarnominatie en een reeks andere acteursprijzen. Een verrassende Nick Nolte weet als klusjesman wat huisvrouwen willen. Hij vult de gaten die drukke echtgenoten laten vallen. Dat hij thuis een vereenzaamde vrouw heeft, doet hem echter niets.

Afterglow
Regie en scenario: Alan Rudolph
Productie: Robert Altman
Muziek: Mark Isham
Camera: Toyomishi Kurita
Met o.a. Nick Nolte & Julie Christie
Verenigde Staten, kleur, 113 minuten

10 december 1998.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright © 1998 Filmhuis Roosendaal.