Rsd wo 21 feb 2001 Une affaire de goût - Bernard Rapp
BoZ ma 19 feb 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Sommige mensen gaan zo intensief met elkaar om, dat ze als twee druppels op elkaar lijken. Ze hebben dezelfde mimiek, dezelfde humor, dezelfde smaak. De steenrijke, charmante zakenman Frédéric (Bernard Giraudeau) wil niets liever dan dat een ander met hem samensmelt, in de hoop zo zijn tergende eenzaamheid op te heffen. Daarover gaat de thriller Une affaire de goût (Een kwestie van smaak), die zich afspeelt in Lyon en gebaseerd is op het bijna gelijknamige boek ‘Afffires de goût’ van Philip Balland.

Frédéric vraagt de jonge ober Nicolas (Jean-Pierre Lorit) voor een dik salaris zijn voorproever te worden bij exquise zakendiners. Al gauw blijkt dat het om meer gaat dan alleen het keuren van de gerechten. Nicolas moet zich de smaak van zijn ‘broodheer’ eigen maken. Tussen beide figuren ontstaat een samenzweerderige relatie, die bijna ongemerkt overvloeit in een ziekelijke afhankelijkheid, waarbij ze elkaar in een wurggreep houden. Had Nicolas maar naar zijn vriendin geluisterd, die deze absurde, manipulatieve relatie met lede ogen aanziet.

Une affaire de goût, de tweede film van televisiejournalist Bernard Rapp, wordt verteld door middel van lange flashbacks. Door een geraffineerd scenario en uitstekend spel van de acteurs worden de manipulaties niet ongeloofwaardig, maar maakt deze film zelfs aannemelijk dat de illusie van één zijn met een ander soms werkelijkheid wordt.

Officiële site
Internet Movie Database
Filmkrant
NRC
Parool

Une affaire de goût
Frankrijk, 1999
Productie: Cathérine Dussart, Chantal Perrin
Regie: Bernard Rapp
Scenario: Bernard Rapp en Gilles Taurand, naar de roman 'Affaires de goût' van Philippe Balland
Camera: Gérard de Battista
Montage: Juliette Welfling
Art direction: François Comtet
Muziek: Jean-Philippe Gouse
Met: Bernard Giraudeau, Jean-Pierre Lorit, Florence Thomassin, Charles Berling, Artus de Penguern, Jean-Pierre Léaud
Kleur, 90 minuten
Distributie: Cinemien

9 januari 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.