Rsd wo 2 juli 2003 Adaptation. - Spike Jonze
BoZ ma 30 juni 2003
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2003
- Scores 2002
- Scores 2001
- Scores 2000
- Scores 1999

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Het genie Charlie Kaufman (scenarist van Being John Malkovich en Confessions of a Dangerous Mind) krijgt de opdracht om het boek 'The Orchid Thief' van Susan Orlean (Meryl Streep) te bewerken. Door de hoge verwachtingen raakt Charlie maar niet aan het werk, omdat er geen verhaal in het boek zit. Ja, het gaat over orchideeŽn en de fascinatie van de schrijfster voor een of andere orchideeŽnstroper uit Zuid-Florida, maar hoe kun je daar iets leuks van maken?

Tot overmaat van ramp komt Charlies tweelingbroer Donald, die bij hem inwoont, op het idee ook scenarioschrijver te worden. Hij gaat, volgens de wetten van een scriptgoeroe uit Hollywood, een serialkillerthriller schrijven, een uitgekauwd genre volgens Charlie. Nog vervelender is dat Donald zijn script wel snel af krijgt en het goed weet te verkopen, terwijl Charlie nog geen letter op papier heeft. Uit pure wanhoop schakelt hij de hulp van zijn broer inÖ

Wat een film zou moeten worden over Susans orchideeŽn, wordt een film over Charlies writer's block. Charlie en Donald Kaufman (allebei fantastisch weggezet door Nicolas Cage) blijken een geweldig schrijversduo. Meryl Streep spettert van het doek en Chris Cooper, in de rol van de enigszins gestoorde orchideeŽnstroper, kreeg de Oscar voor beste mannelijke bijrol.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
NRC Handelsblad
Filmkrant

Adaptation.
Verenigde Staten, 2002
Productie: Jonathan Demme, Charlie Kaufman, Peter Saraf
Regie: Spike Jonze
Scenario: Charlie Kaufman
Camera: Lance Acord
Montage: Eric Zumbrunnen
Art direction: K.K. Barrett
Muziek: Carter Burwell
Met: Nicolas Cage, Tilda Swinton, Meryl Streep, Chris Cooper
Kleur, 114 minuten
Distributie: Independent Films

5 juni 2003 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2003 Filmhuis Roosendaal.