Rsd do 18 & wo 24 feb 99 Elizabeth - Shekhar Kapur
BoZ ma 22 & di 23 feb 99
zo 18 juli 99
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Opnieuw weet Shekhar Kapur met een controversiële filmbiografie de wereld te verrassen. In 1994 brak hij internationaal door met Bandit Queen, zijn verhaal over de rebelse Phoolan Devi. In zijn nieuwste film toont hij op dramatische wijze het verhaal van de ‘virgin queen’: de op 26-jarige leeftijd tot koningin gekroonde Elizabeth. Deze film lijkt een waar koningsdrama van Shakespeare.

In 1554 is Engeland verwikkeld in een heftige strijd tussen protestanten en katholieken. Op zeer jonge leeftijd wordt Elizabeth, dochter van Henry VIII en Anna Boleyn, tot koningin gekroond. Maar dit gebeurt niet zonder slag of stoot. Tussen list en bedrog, vertrouwen en verraad, idealisme en waardigheid, ontpopt deze jonge vrouw zich tot een onbevreesde koorddanseres boven een kuil vol hongerige roofdieren. Constant wordt ze als vrouw en als (toekomstig) monarch op de proef gesteld. Hierdoor weet ze een sterk politiek inzicht en onafhankelijke geest te ontwikkelen. Uiteindelijk regeert ze Engeland met een ijzeren wil om haar ultieme doel te bereiken: één Verenigd Koninkrijk.

Deze adembenemende duik in de historie wordt vormgegeven met schitterende kostuums, monumentale locaties en een stoet opvallende acteurs. Maar het is vooral de Australische actrice Cate Blanchett die in deze historische thriller een intrigerende koningin Elizabeth I weet neer te zetten. Kortom, Elizabeth is een onvergetelijke geschiedenisles die u niet mag missen.

Bekijk de prachtige homepage: Elizabeth

Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Telegraaf
de Volkskrant

Elizabeth
Regie: Shekhar Kapur
Scenario: Hichael Hirst
Met: Cate Blanchett, Geoffrey Rush, Christopher Eccleston, Joseph Fiennes,
Richard Attenborough, Eric Cantona eva
Productie: Tim Bevan
Muziek: David Hirschfelder
Camera: Remi Adefarasin
India/Groot Brittannie, 1998, kleur, 121 minuten

8 januari 1999.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright © 1999 Filmhuis Roosendaal.