Rsd do 11 sept 2003 25th Hour - Spike Lee
BoZ ma 15 sept
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2003
- Scores 2002
- Scores 2001
- Scores 2000
- Scores 1999

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


25th Hour is de eerste film die zich nadrukkelijk afspeelt in het New York van na 11 september. Het gaat om de verfilming van de uit 2001 daterende roman van David Benioff, die ook het scenario schreef. Deze film, waarin klassieke thema's als schuld en boete, vertrouwen en vergeving geanalyseerd worden, stemt tot nadenken, net als de gebeurtenissen van 11 september.

Het verhaal draait om Monty, een drugshandelaar die is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar. Monty heeft nog 24 uur voor hij zich moet melden bij de gevangenis. In die 24 uur bezoekt Monty zijn vader, viert hij een afscheidsfeestje met zijn beste vrienden en zijn vriendin, en overdenkt hij zijn leven en de keuzes die hij heeft gemaakt.

Spike Lee werkte dit verhaal uit tot een meeslepend, indrukwekkend psychologisch drama. Alleen al vanwege de hoofdrol van Edward Norton (o.a. American History X, publiekswinnaar van 1999, en Fight Club) is 25th hour een must voor elke filmliefhebber. Immers, Norton is zonder discussie de beste acteur van zijn generatie. Zijn intense vertolking maakt van The 25th Hour een meesterwerk.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
NRC Handelsblad
Filmkrant

25th Hour
Verenigde Staten, 2002
Productie: Julia Chasman
Regie: Spike Lee
Scenario: David Benioff
Camera: Rodrigo Prieto
Montage: Bary Alexander Brown
Art direction: James Chinlund
Muziek: Terence Blanchard
Met: Edward Norton, Barry Pepper, Philip Seymour Hoffman, Rosario Dawson, Anna Paquin, Brian Cox
Kleur, 165 minuten
Distributie: Buena Vista

5 juli 2003 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2003 Filmhuis Roosendaal.