Rsd do 7, wo 13 april 2005 06/05 - Theo van Gogh
BoZ ma 11, di 12 april 2005
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2005
- Scores 2004
- Scores 2003

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Fotograaf Jim de Booij staat een soapsterretje te fotograferen in het mediapark te Hilversum. Zijn carrière zit in een neergaande spiraal en dan moet je het van de kruimels hebben. Na afloop, bij het wegrijden op zijn motor, wordt hij door een snel optrekkende Renault geraakt. Vloekend grijpt hij naar zijn camera om foto's te maken van het nummerbord. Dan hoort hij, vlakbij, pistoolschoten. Het is politicus Pim Fortuyn die door de kogels geraakt is. De fotoreportage, zo nietszeggend op het eerste gezicht, blijkt heel wat informatie over de moord te bevatten en de daaropvolgende dagen belandt de fotograaf in een levensgevaarlijke situatie.

06/05 is de laatste speelfilm die Theo van Gogh voltooide. Tijdens de eindmontage werd de regisseur zelf doodgeschoten. Uitgangspunt van het verhaal was het boek De zesde mei van Tomas Ross, waarin de moord op Fortuyn in verband wordt gebracht met een complot van de AIVD en de Amerikanen. Van Gogh suggereert dat ook de Nederlandse politici schuld hebben aan de moord, omdat ze Fortuyn demoniseerden. Hij lardeert zijn thriller volop met beelden van journaals en politieke uitzendingen, wat een bijzonder effect geeft. De film ging eerst op internet in première, daarna onder grote belangstelling op het filmfestival in Rotterdam.

Officiële homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
Filmkrant

06/05
Nederland, 2004, 117 minuten
Regie: Theo van Gogh
Scenario: Theo van Gogh en Tomas Ross
Camera: Thomas Kist
Productie: Gijs van de Westelaken
Met: Thijs Römer, Tara Elders, Caro Lenssen, Jack Wouterse, Marcel Hensema, Johnny de Mol, Georgina Verbaan, Cahit Ölmez

16 maart 2005 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2005 Filmhuis Roosendaal.