Rsd do 6 & wo 12 maart 2003 De tweeling - Ben Sombogaart
BoZ zo 9, ma 10 & di 11 mrt
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2003
- Scores 2002
- Scores 2001
- Scores 2000
- Scores 1999

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


De Tweeling was niet alleen op papier, maar ook op het witte doek een grote hit. Vanwege de vele verzoeken en het feit dat deze film uitstekend bij ons zomerthema past, draaien we hem nog een keer.

Een grenzeloos verlangen om elkaar weer te zien, beheerst Anna en Lotte, de 6-jarige tweelingzusjes die in de jaren dertig van elkaar gescheiden worden. Lotte wordt opgenomen door een bemiddeld Nederlands gezin, Anna belandt op een armetierige boerderij in Duitsland en groeit daar onder barbaarse omstandigheden op. Allebei vinden ze de liefde: Lotte een joodse jongen in Amsterdam, Anna een SS-soldaat. De meisjes missen elkaar enorm, maar het lukt hen niet om met elkaar in contact te komen. Als ze elkaar uiteindelijk weer ontmoeten, blijkt dat er een wereld van verschil tussen hen ligt.

Ben Sombogaart blijft in zijn verfilming dicht bij het oorspronkelijke boek van Tessa de Loo. Net als zijn kinderfilms (Abeltje, Het zakmes), weet hij ook het levensverhaal van de zussen helder te verbeelden. Hun geschiedenis strekt zich uit over zeventig jaar en roept vragen op over familiebanden, lotsbestemming en schuld. De tweeling wordt gespeeld door zes actrices, onder wie Thekla Reuten (Iedereen beroemd), Ellen Vogel en de Duitse vrouwen Nadja Uhl en Gudrun Okras.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
NRC Handelsblad
Filmkrant

De tweeling
Nederland, 2002
Productie: Hanneke Niens en Anton Smit
Regie: Ben Sombogaart
Scenario: Marieke van der Pol, naar de gelijknamige roman van Tessa de Loo
Camera: Piotr Kukla
Montage: Herman P. Koerts
Art direction: Joep Gerritsen
Muziek: Fons Merkies
Met: Thekla Reuten, Nadja Uhl, Ellen Vogel, Gudrun Okras, Jaap Spijkers, Roman Knizka, Jeroen Spitzenberger
Kleur, 129 minuten
Distributie: RCV Film Distribution

4 juli 2003 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2003 Filmhuis Roosendaal.