Rsd do 7 & wo 13 okt 99 Hilary and Jackie - Anand Tucker  
BoZ ma 11 & di 12 okt 99
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Vanaf de eerste minuut is het duidelijk: dit wordt een mooi vormgegeven film met een aangrijpend verhaal. Debuterend regisseur Anand Tucker baseerde zijn film op het boek A Genius In The Family, het waargebeurde levensverhaal van Jacqueline du Pré, geschreven door haar broer Piers en zus Hilary.

Als kinderen zijn de muzikaal getalenteerde zusjes Hilary (Rachel Griffiths) en Jackie du Pré (Emily Watson) onafscheidelijk. De door hun moeder aangewakkerde rivaliteit ('als je samen wilt zijn met je zus, moet je even goed worden'), drijft de zussen uit elkaar. Aanvankelijk ziet het er naar uit dat de fluitiste Hilary een beroemde muzikante zal worden, maar uiteindelijk is het haar jongere zusje Jackie die internationaal doorbreekt als celliste. Het levenslot van Jacqueline du Pré is er niet bepaald minder tragisch door.

Emily Watson (Breaking The Waves) zet wederom een prachtige rol neer als een kwetsbare vrouw, die blijkbaar niet voor het ware geluk is weggelegd. Ook haar tegenspeelster Rachel Griffiths (o.a. Jude) is zeer geloofwaardig. Beide actrices hadden wat ons betreft een Oscar verdiend. Hilary and Jacky zal een blijvende indruk op u maken. Naast La vie rêvée des anges en Rebro Adama is dit de derde film van deze maand waarin de relatie tussen vrouwen prachtige cinema oplevert.

Officiële site
Internet Movie Database
Het Parool
De Telegraaf
de Volkskrant
Filmkrant

Hilary and Jackie
Engeland, 1998
Productie: Andy Paterson en Nicolas Kent
Regie: Anand Tucker
Scenario: Frank Cottrell Boyce, naar het boek 'A genius in the family' van Hilary en Piers du Pré
Camera: David Johnson
Art direction: Alice Normington
Montage: Martin Walsh
Muziek: Barrington Pheloung, celliste Caroline Dale
Met: Emily Watson, James Frain, Rachel Griffiths, David Morrissey
Kleur, 120 minuten
Distributie: Indies Film Distribution

7 september 1999.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright © 1999 Filmhuis Roosendaal.