Transit speelt zich af in twee tijdlagen. De tijd van de Tweede Wereldoorlog van Anna Seghers’ roman Transit (1942) en onze tijd, waarin jacht gemaakt wordt op mensen zonder identiteitspapieren.

De Duitse vluchteling Georg weet in Parijs te ontsnappen aan de fascistische bezetters en trekt naar Marseille. In zijn bagage belanden een manuscript, brieven en een visum van de Duitse schrijver Weidel. Als George in de Franse havenstad wordt aangezien voor Weidel, neemt hij diens identiteit aan om een felbegeerde plaats te verwerven op een schip naar Mexico. Zijn plannen raken in de war als George in Marseille Marie ontmoet, de vrouw van Weidel, en verliefd op haar wordt.

Dit prachtige verhaal van vluchtelingen, mensen ‘in transit’, die van de ene in de andere identiteit stappen, werd in Berlijn genomineerd voor de Gouden Beer.

— de Volkskrant
"Zowel een intrigerende thriller als een vluchtelingendrama ineen."

— NRC
"Transit stelt grote politieke vragen met een menselijke maat: welke fantoomverhalen zijn in het Europa van vandaag nog onvoltooid, wachtend op (h)erkenning, op een visum naar het heden?"

Bergen op Zoom

  • zo 16 dec 2018, 18:45 uur
  • ma 17 dec 2018, 20:30 uur

Roosendaal

  • wo 19 dec 2018, 20:30 uur


Duitsland, Frankrijk 2018, Frans, Duits

Regie: Christian Petzold

Scenario: Christian Petzold, naar boek van Anna Seghers

Met: Franz Rogowski, Paula Beer, Godehard Giese

Speelduur: 101 minuten


Koop kaartjes

IMDB

Officiële website