Paus is een functie die normaliter wordt uitgevoerd tot aan de dood. In 2013 brak Benedictus XVI (Joseph Ratzinger) met die traditie en trad af. Onlangs bleek hoe lastig dat kan zijn: twee pausen met een verschillende mening, dit keer over het celibaat.

The Two Popes schetst aan de hand van fictieve persoonlijke gesprekken tussen Benedictus en zijn Argentijnse opvolger Jorge Mario Bergoglio, nu bekend als Franciscus, een beeld van de overdracht van de functie en van het leven in het Vaticaan. Via flashbacks wordt ook de geschiedenis van Bergoglio en zijn land getoond.

Jonathan Pryce en Anthony Hopkins brengen op weergaloze wijze de contrasterende karakters van de pausen tot leven als mensen van vlees en bloed. Natuurlijk spelen de misbruikschandalen van geestelijken een cruciale rol in het verhaal.

Visueel is het smullen van de prachtige interieurs van het pauselijk paleis. Door virtuoze digitale manipulatie lijkt de film opgenomen op de, in werkelijkheid niet toegankelijke, authentieke locaties.

— NRC
"een indrukwekkende film die niet alleen een boeiend kijkje achter de schermen van Vaticaanstad geeft, maar vooral een lans breekt voor de humane benadering van de in eenvoudige witte gewaden geklede paus Franciscus als het gaat om armen, minder bedeelden en vluchtelingen."

— VPRO Cinema
"Benadrukt mooi de menselijkheid van beide pausen"

Bergen op Zoom

  • zo 1 mrt 2020, 18:45 uur
  • ma 2 mrt 2020, 20:30 uur

Roosendaal

  • wo 4 mrt 2020, 20:30 uur


VS 2019, Engels, Spaans, Italiaans, Latijn

Regie: Fernando Meirelles

Scenario: Anthony McCarten

Met: Jonathan Pryce, Anthony Hopkins

Speelduur: 125 minuten


Koop kaartjes

IMDB

Officiƫle website