Mina krijgt te horen dat haar man Babak een jaar eerder ten onrechte is geëxecuteerd. De rechter verklaart dat het dan toch de wil van Allah geweest moest zijn, anders was het niet gebeurd. Mina krijgt financiële compensatie aangeboden, maar dat weerhoudt haar er niet van, ook in het belang van haar dove dochter, de strijd aan te gaan met de bureaucratie. Dan staat er een man voor haar deur. Hij zegt dat hij een oude vriend van Babak is die een oude schuld komt inlossen.

In Iran is deze film over de positie van de vrouw in het rechtssysteem verboden. De witte koe uit de titel verwijst naar een hoofdstuk uit de Koran over opoffering.

— NRC
"Onrecht verdraagt geen fatalisme, maar de repressieve en patriarchale Iraanse maatschappij laat weinig ruimte voor vechtlust. Daarom is het zo adembenemend en bevrijdend hoe Maryam Moghadam (die regisseert én de hoofdrol speelt) en Behtash Sanaeeha tot het einde Mina veerkracht en waardigheid geven."

— de Volkskrant
"In het indringende Ballad of a White Cow gelooft iedereen het goede te doen. Het gebrek aan een eenduidige zondebok maakt deze sluimerende aanklacht des te sterker. Wie kan het onrecht bestrijden als niemand het herkent?"

Bergen op Zoom

  • zo 30 jan 2022, 18:45 uur
  • ma 31 jan 2022, 20:00 uur

Roosendaal

  • wo 2 feb 2022, 20:00 uur


Iran 2021, Persisch

Regie: Maryam Moghaddam, Behtash Sanaeeha

Scenario: Mehrdad Kouroshniya, Maryam Moghadam, Behtash Sanaeeha

Met: Alireza Sani Far, Maryam Moghadam, Pouria Rahimi Sam

Speelduur: 105 minuten


Koop kaartjes

IMDB

Officiële website