Sommige beroepen zijn lastig te combineren met de zorg voor kinderen, en daar een van is astronaut. Ondanks dat moeders vaak een groter aandeel van de zorg op zich nemen dan vaders zijn er in de geschiedenis van de ruimtevaart al heel wat moeders geweest die de aardbodem verlieten. Proxima is een ode aan hen.

Sarah (Eva Green) is een alleenstaande Franse moeder met een angstige dochter. Ze wordt verscheurd tussen de band met haar dochter en de passie voor haar werk. In Rusland traint ze zich, ter voorbereiding van een ruimtetocht, vol overgave suf met haar mannelijke mede-kosmonauten. Tegelijk probeert ze contact te houden met haar dochter, die tijdelijk bij haar Duitse ex woont.

— de Volkskrant
"Winocour wilde de eerste ruimtevaartfilm maken die zich concentreert op aardse problemen. Daarin is ze fantastisch geslaagd, zonder dat de spanning en het ongewone van het genre ontbreekt."

— NRC
"Regisseur Alice Winocour verkent realistisch en met open vizier de ruimtevaart voor moeders. Ja, Sarah moet zich dubbel bewijzen, maar gesloten blijkt het mannenbastion niet. Collega Mike paart arrogant machogebral aan empathie: hij daagt eerder uit dan dat hij uitsluit. Een hoopvolle film."

— VPRO Cinema
"...wordt nooit voorspelbaar of prekerig. En het kloppende hart van de film is de relatie tussen Sarah en haar achtjarige dochter Stella, die zeer geloofwaardig worden neergezet."

Bergen op Zoom

  • zo 9 aug 2020, 11:15 uur
  • ma 10 aug 2020, 20:30 uur

Roosendaal

  • do 6 aug 2020, 20:30 uur

Etten-Leur

  • wo 12 aug 2020, 20:30 uur


Frankrijk, Duitsland 2019, Frans, Engels, Duits, Russisch

Regie: Alice Winocour

Scenario: Alice Winocour, Jean-Stéphane Bron

Met: Eva Green, Matt Dillon, Lars Eidinger

Speelduur: 107 minuten


Koop kaartjes

IMDB

Officiële website