De Finse Laura ontvlucht de liefde en het leven in Moskou. Ze neemt de trein richting Moermansk om daar de petrogliefen te bekijken. Ze moet tijdens de lange reis haar slaapcoupé noodgedwongen delen met de Russische mijnwerker Ljoha met wie ze op het eerste gezicht niks gemeen lijkt te hebben. Maar terwijl de trein doordendert en de vreemdelingen hun schild langzaam laten zakken, blijken ze elkaar beter te begrijpen dan gedacht. Zo ontstaat er een onverwachte band, die Laura een nieuw perspectief op het leven biedt. De boodschap van deze railmovie is even levensbevestigend als simpel: zie elkander.

Gebaseerd op de gelijknamige roman van de Finse schrijfster Rosa Liksom.

— VPRO Cinema
"Heerlijk ongemakkelijk, door en door humaan"

— NRC
"Als je de zaal uitloopt na het kijken van Hytti nro 6, heb je als kijker het gevoel dat je haren stinken naar verschraalde sigaretten, je benen moeten wennen aan een vloer die niet trilt en je gedachten alle kanten opdwarrelen door slaaptekort en het drinken van goedkope alcohol. Een heerlijke gemoedstoestand voor wie nostalgisch wordt van interrail- en andere treinreizen vol onverwachte ontmoetingen."

— de Volkskrant
"Ontroerend drama over twee mensen die noodgedwongen een slaapcoupé delen"

— Trouw
"Met zijn innemende hoofdrolspelers die schielijke blikken en summiere dialogen uitwisselen, bouwt Kuosmanen een sfeer op die het midden houdt tussen ongemakkelijk en intiem, huiselijk en stroef."

Bergen op Zoom

  • zo 8 mei 2022, 18:45 uur
  • ma 9 mei 2022, 20:30 uur

Roosendaal

  • wo 11 mei 2022, 20:30 uur


Finland 2021, Fins

Regie: Juho Kuosmanen

Scenario: Andris Feldmanism Juho Kuosmanen, naar boek van Rosa Liksom

Met: Yuliya Aug, Yuriy Borisov, Seidi Haarla

Speelduur: 107 minuten


Koop kaartjes

IMDB

Officiële website